Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images

Geen sciencefiction: onderzoekers ontwerpen kunstbaarmoeder voor prematuurtjes

Elk jaar worden zo’n 15.000 baby’s te vroeg geboren in ons land. Dat zijn 700 klassen vol kinderen die vanaf het begin moeten vechten voor hun plek op deze wereld. Onderzoekers werken daarom aan een ‘kunstbaarmoeder’, een soort couveuse 2.0 die de overlevingskansen en levenskwaliteit van extreem vroeggeboren baby’s moet vergroten. “Binnen acht jaar willen we de eerste extreem vroeggeboren baby’s helpen.”

  1. 3 ouders blikken terug op de vroeggeboorte van hun vechtertje(s). “We moesten Jorne aankleden met poppenkleedjes, omdat hij zo klein was”
    PREMIUM

    3 ouders blikken terug op de vroegge­boor­te van hun vechtertje(s). “We moesten Jorne aankleden met poppen­kleed­jes, omdat hij zo klein was”

    Elk jaar worden zo’n 15.000 baby’s te vroeg geboren. Dat zijn 700 klassen vol kinderen die vanaf het begin moeten vechten voor hun plek op deze wereld. En ook hun ouders voeren die strijd. Tegen de onzekerheid, tranen en angst. Maar een periode op neonatologie kan ook z’n mooie kantjes hebben, bewijzen ouders Ludwig, Lieze en Shauni op Internationale Prematurendag. Ze vertellen over de intense hoogtes en laagtes die ze doorstonden. “Je mag je hand wel bij je baby in de couveuse leggen, maar je komt nog altijd terug in een lege kamer. Ik voelde me geen mama toen.”
  2. “Mama heeft een wijntje verdiend”: klinkt onschuldig maar dat is het niet. Therapeute wijst op de gevaren
    PREMIUM

    “Mama heeft een wijntje verdiend”: klinkt onschuldig maar dat is het niet. Therapeute wijst op de gevaren

    Een fles wijn in je eentje opdrinken ‘s avonds, terwijl de kleine in zijn bedje ligt: steeds meer moeders lijken dit te verheerlijken op sociale media. Ze drinken wijn om het ouderschap zogezegd dragelijk te maken. De ‘mommy wine culture’ is ook verslavingstherapeute Anka Broothaers niet ontgaan. Ze wijst op verborgen triggers. “Moeders gaan vaak hard over hun grenzen. Dan is het vooral belangrijk om te kijken naar wat er binnen het gezin speelt.”