Oppositie niet mals voor De Croo en Van der Straeten: "Regering blijft beslissing kernuitstap voor zich uitschuiven"

Tijdens het vragenuurtje in de Kamer zijn premier De Croo (Open VLD) en minister van Energie Tine Van der Straeten stevig aan de tand gevoeld over het akkoord dat de federale regering gesloten heeft over de kernuitstap. 

Na een urenlange vergadering heeft de regering beslist om vast te houden aan de volledige kernuitstap (plan A). Alleen als er een probleem zou zijn met de bevoorradingszekerheid is er een kleine kans dat het openhouden van twee kerncentrales terug op de tafel komt (plan B). Als Engie tegen 15 maart geen vergunning krijgt voor de gascentrale in Vilvoorde, dan zal de regering beroep doen op een andere producent die aan de veiling heeft meegedaan en wel de nodige vergunningen heeft. 

De oppositie zegt dat de beslissing van de regering niet duidelijk is en dat er verdeeldheid bestaat tussen de verschillende meerderheidspartijen. Ze heeft grote vragen of de bevoorradingszekerheid wel veiliggesteld is in plan A en dringt aan op het openhouden van de kerncentrales.

Volgens Bert Wollants (N-VA) lijdt de regering aan uitstelgedrag. "U heeft vannacht een nepakkoord gesloten: u bent gestart met het misschien openhouden van twee kerncentrales en u bent geëindigd met het misschien openhouden van twee kerncentrales. Het enige wat u doet is het uitstellen met drie maanden."

"Op het moment dat de gas- en CO2-prijzen torenhoog zijn, zegt u: wij willen meer gas, wij willen meer CO2. Maar wie betaalt dat. Met de VLD op kop zegt u tegen onze gezinnen en bedrijven: u betaalt dat. Wij kiezen voor de duurste oplossing en u zal daarvoor opdraaien. 

Volgens Wollants is het akkoord helemaal niet duidelijk, en valt er niet te zeggen welk standpunt het gehaald heeft.

Videospeler inladen...

In hun antwoord benadrukten premier De Croo en minister Van der Straeten dat de bevoorrading gegarandeerd zal zijn in maart en dat het uitstel alleen een bijkomende veiligheid is. Volgens de twee ministers is het nu hoogdringend tijd om een toekomstperspectief voor het energiebeleid te ontwikkelen en beslissingen op lange termijn te nemen. Daarvoor is meer onderzoek nodig, ook naar het ontwikkelen van kleine modulaire kerncentrales. 

In de Kamer had de oppositie geen goed woord over voor het akkoord van de regering

Videospeler inladen...

Meest gelezen