Radio 2

Zoersel spreekt gedragsregels af voor digitale gemeenteraden: "Geen alcohol meer, niet meer eten of in slaap vallen"

De gemeenteraad van Zoersel heeft afgesproken om zich aan een aantal regels te houden tijdens de toekomstige digitale gemeenteraden. Het was de voorzitter die de kat de bel aanbond. "We hebben de afgelopen maanden meegemaakt dat er drankmisbruik was, dat mensen zaten te eten, ingedut waren en plots verdwenen uit de vergadering."

Het is Marcel De Vos (onafhankelijke), voorzitter van de gemeenteraad van Zoersel, die andere gemeenteraadsleden tot de orde riep. "Dit is het hoogste gezagsorgaan van de gemeente. Wie erin zit, moet zich dan ook gedragen volgens zijn statuut. Het is nog altijd een openbare zitting, ook al zit je thuis. Die wordt gestreamd en ook ter beschikking gesteld op YouTube. Daarom wilde ik mijn collega's toch even op hun verantwoordelijkheid wijzen. Ik hoop dat ze zich nu ook aan de afspraken houden."

Op de laatste gemeenteraad was iemand duidelijk boven zijn theewater, terwijl hij net bij het begin van de raad een heel discours had gehouden over het zogenaamde drugsmisbruik van jongeren

Marcel De Vos (onafhankelijke), voorzitter gemeenteraad Zoersel

Volgens De Vos is onder meer alcohol een probleem. "We hebben al eens meegemaakt dat iemand met een fles wijn naast zich zat. Hoe leger die fles geraakte, hoe gekker hij begon te doen. En op de laatste gemeenteraad was iemand duidelijk boven zijn theewater, terwijl hij net bij het begin van de raad een heel discours had gehouden over het zogenaamde drugsmisbruik van jongeren in onze gemeente. Ergens moeten we toch een lijn trekken."  

Problemen met stemmen tellen

Er is nu afgesproken er geen alcohol meer mag gedronken worden tijdens de zitting, dat niemand meer mag eten of slapen en dat niemand meer onaangekondigd mag verdwijnen. "We hebben meegemaakt dat iemand het plots niet meer nodig vond om nog te blijven. Daardoor waren er daarna problemen om stemmen te tellen en dat leverde ook weer de nodige discussies op."

Wie de regels toch nog overtreedt, riskeert niet echt een sanctie. "Veel mogelijkheden heb ik daarvoor niet. Ik heb gewoon iedereen even op zijn verantwoordelijkheid gewezen en ik had wel de indruk dat ze me daarin volgden."

Meest gelezen