© 2015 Thanasis Zovoilis

Geboortecijfer in 2021 voor het eerst sinds 2011 gestegen, met ongeveer 4 procent

Het aantal geboorten in 2021 in het Vlaams Gewest is ongeveer met 4 procent gestegen vergeleken met het geboortecijfer van 2020, schat het Agentschap Opgroeien. Vorig jaar werden er 63.611 geboorten geregistreerd bij moeders met een woonplaats in het Vlaams Gewest.

Daarmee is het gedaan met de dalende trend, die zich afspeelde sinds 2011. Het is zelfs van 2004 geleden dat er een stijging van 4 procent is vastgesteld. Vooral in de tweede helft van 2021 was er een opmerkelijke toename, het aantal geboorten ligt daar 7 procent hoger dan in het tweede semester van 2020. Dat is te zien in de registraties door Kind en Gezind en de maandcijfers van Statbel. 

Wat we zien in 2021 is inderdaad dat het aantal geboorten stijgt, daar waar dat we vorig jaar 63.600 geboorten vaststelden bij moeders in het Vlaams Gewest, stevenen we nu af op een stijging van bijna 4 procent.", zegt Nele Wouters, woordvoerder van Kind & Gezin. 

In het eerste semester van 2021 lag het aantal geboorten ongeveer op dezelfde hoogte als het aantal in 2020. 

Stijging niet elke maand even sterk

De algemene stijging doet zich niet elke maand even sterk voor. We zien vooral heel wat meer geboorten in de maanden augustus, september en november, meldt het Agentschap Opgroeien. Daar is er een stijging van 9 tot 11 procent. 

Waar in het land zien we nu juist die stijgingen? In Oost-Vlaanderen is er een stijging van 5 procent, en in Antwerpen 4 procent. Daar verwacht Agentschap Opgroeien in de toekomst de sterkste groei. In West-Vlaanderen en Limburg verwacht Opgroeien een stijging van maximum 2 procent. Vlaams-Brabant ligt er wat tussen, met 3 procent. Het verschil is dus opmerkelijk groter in Antwerpen en Oost-Vlaanderen. 

“Onze data gaan tot eind november, maar als we zo vooruitblikken dan denken we toch dat we gaan eindigen met een stijging van bijna 4 procent", zegt Nele Wouters.

Hoe valt deze opmars nu te verklaren? Het is volgens Opgroeien nog te vroeg om daar uitspraken over te doen. Er zou hiervoor ook gekeken moeten worden naar het aantal vrouwen op vruchtbare leeftijd en hoe die groep is samengesteld. 

Meest gelezen