Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsCultuursector

Brusselse en Waalse bioscopen blijven toch open, theatermakers betogen: cultuursector verzet zich tegen verplichte sluiting

Cinema Palace in Brussel.Beeld photo_news

De beslissing van het Overlegcomité om theaters en bioscopen te sluiten leidt tot protest in de cultuursector. Acteur-regisseur Stany Crets roept de sector op om zondag in Brussel te betogen, heel wat bioscopen in Brussel en Wallonië zijn van plan toch open te blijven. 

“De beslissing van het Overlegcomité op 22 december om cultuur te sluiten is onzin”, schrijft de Brusselse cinema Palace op Facebook. “Wij hebben genoeg gezegd, herhaald en bewezen dat onze zalen veilig zijn voor het publiek en onze werknemers. Daarom zal Palace ook na 25 december openblijven.”

Ook andere bioscopen in de hoofdstad, zoals Cinema Galeries, Kinograph en Vendôme, zijn van plan om de beslissing van het Overlegcomité naast zich neer te leggen, net als bioscopen in Luik, Charleroi en Namen. “We zijn altijd vriendelijk gebleven en we hebben altijd meegewerkt”, zegt Eric Franssen van Palace. “Maar deze maatregel houdt geen steek. Alle sectoren openhouden en de cultuur sluiten, dat is geen coherent beleid en het volgt de adviezen van de experts niet. Dit is de enige manier om dat aan te tonen.” 

Gevraagd naar wat er gebeurt als de overheid boetes oplegt of de politie de zaal sluit, antwoordt Franssen: “Ik weet niet hoe lang we zullen kunnen openblijven. We zullen de situatie dag per dag evalueren.”

In Vlaanderen is er van zulke burgerlijke ongehoorzaamheid vooralsnog geen sprake. Kinepolis geeft aan voorlopig niet tegen de maatregel in te gaan en ook de arthousebioscopen lopen vooralsnog niet warm voor burgerlijke ongehoorzaamheid, zegt Jan-Willem Van Eemeren van de Antwerpse stadbioscoop Cartoon’s. “Wij willen nog even de tijd nemen om te besluiten wat we gaan doen. We willen ook de deur naar de lokale overheid niet zomaar dichtsmijten. Maar wij steunen het initiatief van onze Franstalige collega’s wel.”

Zwart schaap

Ook in de theaters groeit het verzet tegen de maatregelen van het Overlegcomité. Acteur-regisseur Stany Crets roept op Facebook op om zondag, de dag waarop de sluiting ingaat, om 14 uur te protesteren aan het Muntplein in Brussel. “We stáán op straat of we kómen op straat”, schrijft Crets. “Voor de zoveelste keer zijn wij het zwarte schaap. Op basis van niets. Geen enkel cijfer dat onze richting uitwijst. Integendeel, wij zijn de sector met de meeste voorzorgsmaatregelen inzake veiligheid. CST, ventilatie, mondmaskers, afstand, beperking in toeschouwersaantallen, noem maar op. Wij hebben solidariteit altijd laten primeren op eigenbelang, maar solidariteit is nu even geen argument meer.”

De Crisiscel Cultuur wil dan weer zowel online als in het straatbeeld het protest aanwakkeren. “We roepen ieder cultuurhuis, instelling, organisatie, artiest of sympathisant op om te tonen dat we in rouw zijn. Dat doen we met een zwarte vlag voor de deur, een zwarte doek uit het raam of een zwarte profielfoto op Facebook. De actie #blackoutforculture is de eerste van vele geplande acties”, klinkt het.