Viroloog Steven Van Gucht
Volledig scherm
PREMIUM
Viroloog Steven Van Gucht © Johan Jacobs

Is omikron nu ziekmakender of net niet? Viroloog Steven Van Gucht gidst u doorheen de belangrijkste nieuwe studies

Goed nieuws over omikron. Naargelang de windstreek van waaruit het aanwaait, zou de nieuwe variant 35 tot 80 procent milder zijn dan voorganger delta. Zelfs de doorgaans voorzichtige Duitse topviroloog Christian Drosten tweet daar vrolijk over mee. We maakten een overzicht van hoopgevende studies uit het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Australië en Zuid-Afrika en legden dat voor aan viroloog Steven Van Gucht, die niet gelooft dat het virus milder geworden is. “Het gaat nog altijd om corona. Na bijna twee jaar pandemie is de mens wél sterker geworden.”

9 reacties

  • Eric Merny

    2 jaar geleden
    Dat deze variant besmettelijker is staat vast. Wat het effect op de ziekenhuisopnames is, is voorlopig nog een vraagteken. Wat wel duidelijk is, is dat wie gevaccineerd is en een booster kreeg veel minder kans heeft om in het ziekenhuis te belanden. Verwijten aan de virologen dat ze het allemaal niet meer weten heeft geen zin, het gaat om een nieuw virus dus weten ze het natuurlijk nog niet, en dat geven ze zelf toe.
  • Reduan Karyouh

    2 jaar geleden
    Niks nieuws onder de zon
  • Dirk Van Den Bossche

    2 jaar geleden
    Waarom zou je leven 2 jaar ingekort zijn? Ik fiets al 2 jaar heel veel nu , ga nog op restaurant en op reis. Allemaal veilig. Vind het niet nodig om in massa te lopen, op café te zitten. Maar heb wel mijn plicht gedaan van me te laten vaccineren , voor mezelf , voor anderen en uit respect voor de zorg.
  • Elle Devee

    2 jaar geleden
    @Wouter. Men zegt al van bij het begin dat het besmettelijker is. Dat is nog niet veranderd het is zelfs het enige waarover eensgezindheid bestaat. Er is een groot verschil tussen besmettelijkheid en ziekmakend effect. Het is over dat ziekmakend effect dat er zeer wisselende rapporten en meningen zijn
  • Wouter Van de Walle

    2 jaar geleden
    De ene dag is het besmettelijker, de dag erna dan weer niet.. Zeg dan gewoon dat jullie het zelf niet weten