AFP or licensors

Terwijl omikron oprukt, blijven records sneuvelen: nooit eerder zoveel besmettingen in 1 dag in VK, Frankrijk en Italië

De omikronvariant is aan een razendsnelle opmars bezig en tegelijk klimt het aantal besmettingen in verschillende Europese landen dagelijks naar nieuwe records. In het Verenigd Koninkrijk is die nieuwe piek ongetwijfeld aan omikron te wijten. Maar ook in Frankrijk en Italië lijkt de besmettelijke variant de verspreiding van covid nu aan te zwengelen. 

Het Verenigd Koninkrijk

Het gaat hard in het Verenigd Koninkrijk. Vrijdag zijn er 122 186 besmettingen vastgesteld in één dag, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie.  Een dag eerder werd er ook een record gebroken met 119.789 nieuwe gevallen. 

De Britten hebben al net iets langer te maken met de omikron-variant. Britse studies lijken nu aan te geven dat mensen die besmet zijn met de omikron-variant 50 tot 70 procent minder kans hebben om in het ziekenhuis terecht te komen dan wie besmet is met de delta-variant. Maar de gezondheidsdienst wijst er zelf op dat de aantallen patiënten nog te laag zijn om nu al conclusies te trekken.

Kerstshoppers in Londen
Represented by ZUMA Press, Inc.

Frankrijk

Ook de Franse cijfers stijgen tot nooit geziene pieken. In Frankrijk werden er 94.124 gevallen geteld. Het vorige record bedroeg 91.608 besmettingen en dateert van donderdag. De Franse gezondheidsautoriteiten verwachten nu dagelijkse aantallen van meer dan 100.000 te zullen noteren, naarmate omikron de epidemie als een vliegwiel verder zal aanjagen. 

Parijzenaars staan in de rij om zich te laten testen
Villette Pierrick/ABACA

Italië

Italië leek het voorbije najaar aan het ergste te ontsnappen, maar zit nu ook weer volop in de greep van corona. Daar werden gisteren 50.599 besmettingen genoteerd, ook meer dan ooit tevoren. Donderdag waren dat er nog zo'n 6.000 minder, namelijk 44.595. Er werden meer dan 900.000 tests afgenomen. 

Om de epidemie en de nieuwe variant het hoofd te bieden, verstrengt de Italiaanse regering de maatregelen. Overal in Italië wordt het mondmasker ook buiten op straat verplicht. Op het openbaar vervoer, in theaters, cinemazalen en sportstadions moeten FFP2-maskers worden gedragen. De discotheken moeten de deuren sluiten tot eind januari. 

Ook in Italië willen veel mensen zich laten testen
AFP or licensors

Spanje

In Spanje zijn er donderdag 72.912 besmettingen geteld - ook al een record sinds het begin van de pandemie. Opvallend is hoe snel de aantallen daar klimmen van dag tot dag: dinsdag waren het er 49.823 en woensdag 60.041. 

Die verontrustende cijfers leiden in sommige Spaanse regio's tot bijkomende maatregelen. Catalonië kondigt opnieuw een uitgaansverbod af: 's nachts mogen mensen hun huis niet meer uit tussen 1 en 6. 

Ander beeld in Nederland en Duitsland

Een ander beeld in Nederland. Daar werden tussen woensdagochtend en donderdagochtend 13.400 positieve tests geregistreerd, net iets meer dan het gemiddelde van de afgelopen week. 

De dalende lijn van de voorbije weken lijkt wel te stabiliseren en de verwachting is dat in de komende dagen en weken de cijfers weer gaan stijgen door de opmars van de omikronvariant. Uit voorzorg is sinds vorig weekend al een strenge lockdown van kracht in Nederland.

De situatie is vergelijkbaar in Duitsland, waar de cijfers al drie weken aan het dalen zijn. Het aandeel van de omikronvariant gaat wel omhoog en daarom worden vanaf 28 december de maatregelen verstrengd. Zo mag je met maximaal 10 mensen samenkomen en moeten nachtclubs de deuren sluiten.

En bij ons?

Ook in ons land daalt het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen nog steeds, maar wellicht zal dat niet lang meer duren. De omikronvariant was donderdag verantwoordelijk voor 41 procent van de besmettingen. Het aantal omikronbesmettingen is de voorbije dagen opnieuw sterk gestegen.

Meest gelezen