©  BELGA

OHL helpt Club Brugge aan makkelijke kwalificatie voor halve finales Beker van België

Club Brugge blijft op koers voor de dubbel na een wedstrijd waarin het de nodige medewerking kreeg van Oud-Heverlee Leuven. Bij 1-0 en 2-1 gaven de Leuvenaars een doelpunt in geschenkverpakking weg. De kwalificatie voor de halve finales van de Croky Cup kwam nooit in gevaar. Op tweede kerstdag wil Club het jaar afsluiten met een klinkende zege op Cercle.

Bart Lagae

Nog één keer zingen, nog één keer fluiten, nog één keer applaudisseren in de 24ste minuut. Voor de laatste wedstrijd waarin het Brugse publiek welkom was in Jan Breydel probeerde het nog één keer te genieten. Club Brugge scoorde vier keer in een wedstrijd die ruim een uur lang op gezapig, maar aangenaam tempo op en neer ging.

Dat de supporters verwend werden is ook aan OHL te danken. Club-trainer Philippe Clement vroeg zich vooraf af welk gezicht Oud-Heverlee Leuven zou laten zien. Dat van de competitiematch in september, toen OHL de bus kwam parkeren en Club Brugge op 1-1 bleef steken? Of dat van de terugmatch aan Den Dreef, toen Leuven plots wel aanvallende intenties toonde, in de eerste helft zelfs de betere ploeg was, maar finaal met 1-4 verloor?

©  BELGA

Tot opluchting van het publiek werd het de tweede optie. OHL begon zonder complexen en kreeg de eerste kansen. Xavier Mercier zette Simon Mignolet aan het werk en opende daarna magistraal op Thibault Vlietinck, die was doorgespurt in de rug van Eduard Sobol. Sory Kaba verscheen voor doel, maar kreeg het leer niet voorbij Simon Mignolet.

Clement had een ongewijzigd elftal aan de aftrap gebracht. Opnieuw met Ruud Vormer dus. En voorts met alle vertrouwde namen. Jack Hendry was andermaal de enige zomeraanwinst die in de basis stond.

Club Brugge dreigde voor het eerst met een kopbal van Hans Vanaken, maar de poging werd afgevlagd voor twijfelachtig buitenspel. Eder Balanta mocht na een corner koppen in de handen van Runarsson.

©  BELGA

Voor Vlietinck zat de wedstrijd er toen al op. De ex-Bruggeling mocht nog maar voor de tweede keer dit seizoen starten - de “Jordaanse Messi” Mousa Al-Tamari zat in de tribune -, maar moest halfweg de eerste helft naar de kant. Zijn vervanger Levan Shengelia bakte er daarna maar weinig van.

Net als vorige week was het Club dat op voorsprong kwam. Clinton Mata zette voor, Charles De Ketelaere kopte binnen. De VAR had meer dan twee minuten nodig om na te gaan of de youngster buitenspel stond, maar finaal mocht ref Bram Van Driessche naar de middenstip wijzen.

Club schakelde na de 1-0 een versnelling hoger en drukte OHL vast tegen het doelgebied. Op slag van rust kwam doelman Runarsson onoordeelkundig uit op een corner, Eder Balanta scoorde de 2-0. De dubbele voorsprong kreeg Club zomaar cadeau.

Maar blauw-zwart liet in de tweede helft na de wedstrijd helemaal dood te maken. Mathieu Maertens reageerde sneller dan -Vormer op een kopbal van Hendry en Mercier kon de aansluitingstreffer scoren. Even leek het weer spannend te worden.

©  BELGA

Maar OHL gaf Club al snel een tweede kerstgeschenk. Cenk Özkacar, de minste verdediger van OHL, liet zich ringeloren door Charles De Ketelaere. De ene kandidaat-Gouden Schoen bediende de andere. Noa Lang maakte er 3-1 van. Onmiddellijk daarna kon Lang bijna de 4-1 scoren, maar Runarsson kwam deze keer wel goed tussen.

OHL bleef zijn kans gaan maar Kaba - zonder doelpunt sinds oktober - kreeg de bal niet meer voorbij Mignolet. Het was Vanaken, de derde kandidaat-Gouden Schoen, die de eindcijfers op het bord mocht zetten.

Club Brugge mag dan Europees uitgeteld zijn, de Beker van België verzacht een beetje de pil. Zonder overdreven in het rood te moeten gaan maakte Club het verschil met efficiënt en opportunistisch voetbal tegen OHL. In vergelijking met vorig jaar doet Club Brugge al één ronde beter in de Cup. Toen verloor het in de kwartfinale op Standard. Club wil zondag nog één keer knallen op Cercle en mag in 2022 dromen van een dubbel.