Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Gewezen Zuid-Koreaanse president Park krijgt gratie en mag gevangenis verlaten

In Zuid-Korea krijgt gewezen president Park Guen-hye gratie van de huidige president Moon Jae-in. Park, de eerste vrouwelijke president van Zuid-Korea, zat een gevangenisstraf van 20 jaar uit voor corruptie en machtsmisbruik. In 2017 werd ze afgezet na massale protesten. Park is 69, vanwege haar gezondheid mag ze voor het einde van het jaar de gevangenis verlaten.

Bij de meer dan 3.000 gevangenen die dit jaar gratie krijgen, is ook de gewezen president Park Geun-hye, de eerste vrouwelijke president van het land. Park zit een gevangenisstraf van 20 jaar uit voor corruptie en machtsmisbruik. Huidig president Moon Jae-in schenkt haar nu gratie wegens haar gezondheid en voor "de nationale eenheid van het land", meldt het Zuid-Koreaanse ministerie van Justitie.Ā 

Park kwam in opspraak omdat ze samen met haar vertrouwelinge Choi Soon-sil voor miljoenen dollar schenkingen had afgeperst en steekpenningen had aangenomen van grote bedrijven, waaronder Samsung. In ruil zouden die bedrijven dan allerlei voordelen hebben gekregen. Onder druk van massale straatprotesten werd Park in 2017 afgezet. In januari van dit jaar bevestigde het Zuid-Koreaanse Hooggerechtshof nog haar veroordeling tot 20 jaar cel.

Eerder had president Moon gezegd dat hij veroordeelden voor corruptie geen amnestie zou verlenen, maar hij lijkt nu toch voor de druk te buigen. De conservatieve aanhang van Park voert al weken actie om haar vrij te krijgen in aanloop naar de presidentsverkiezingen. De liberale kandidaat van de partij van Moon en die van Parks partij liggen daarbij nek aan nek.

Na 5 jaar cel zou Park eind dit jaar de gevangenis mogen verlaten. Park was topvrouw van de belangrijkste conservatieve partij in Zuid-Korea en was president tussen 2013 en 2017. Ze is nog altijd een belangrijk figuur, ook al omdat ze de dochter is van voormalig president en dictator Park Chung-hee. Die zwaaide tussen 1962 en 1979 met harde hand de plak over Zuid-Korea, maar tegelijk werd toen de basis gelegd voor de industrialisering en de snelle economische ontwikkeling van het land.

Meest gelezen