Foto Design Museum Gent

Gezocht: wie neemt iconische wc-rol van 5 meter hoog van Designmuseum in Gent gratis in huis?

Aan het Gentse Designmuseum verdwijnt binnenkort het iconische openbare toilet in de vorm van een wc-rol. Door de bouw van een nieuwe vleugel moet de wc-rol wijken. De stad geeft het bouwwerk gratis weg. Wie de grote wc-rol wil overnemen mag zich aanmelden bij de stad. "We geven de wc-rol aan de kandidaat met de mooiste herbestemming voor het bouwwerk", zegt schepen Sami Souguir (Open VLD).

Op 6 maart sluit het Gentse Design Museum even de deuren voor de bouw van een nieuwe vleugel en een grootschalige renovatie. En dat is slecht nieuws voor het iconische openbare toilet in de vorm van een wc-rol, want er is geen plaats meer voor op het terrein waar de nieuwe vleugel komt. De wc-rol staat nochtans al 17 jaar op die plek. "We vinden het heel jammer dat het moet verdwijnen, maar we hopen een nieuwe overnemer te vinden die een mooi plaatsje heeft voor de wc-rol", legt schepen Sami Souguir (Open VLD) uit.

Foto Stad Gent

Bij voorkeur Gentse locatie

De stad geeft de wc-rol nu gratis weg. De nieuwe overnemer moet wel instaan voor de verhuis- en transportkosten. "Wie interesse heeft kan zich aanmelden tot en met 31 januari", zegt Souguir. "Daarna bekijken we wie de beste herbestemming heeft voor de wc-rol. We geven voorkeur aan iemand die de wc-rol in Gent wil houden."

De stad betaalde destijds meer dan 102.629 euro voor het toilet in de vorm van een wc-rol. Het bouwwerk werd ontworpen door architect Lode Van Pee en uitgevoerd door de kunstenaar ZEPHIR. Het bestaat voornamelijk uit houten materialen, en is iets meer dan 5 meter breed en 5 meter hoog. In mei moet het bouwwerk weggehaald zijn. 

Meest gelezen