Na commotie op gemeenteraad: regenboog van krijt op zebrapad in Aalst

In Aalst heeft het zebrapad voor het administratief centrum regenboogkleuren gekregen. Wie met krijt aan de slag is gegaan, is niet bekend. Dinsdag stemde het stadsbestuur tegen de komst van een regenboogzebrapad, een beslissing die leidde tot heel wat commotie.

Aalst is de enige centrumstad zonder een regenboogzebrapad, een symbool waarmee steden willen aangeven dat diversiteit, holebi's en transgenders welkom zijn. Een voorstel om daar verandering in te brengen werd dinsdag op een woelige gemeenteraad weggestemd door de meerderheidspartijen N-VA en Open VLD, met steun van Vlaams Belang.

De argumentatie van het stadsbestuur is dat ze wel voor de vrijwaring van holebirechten zijn, maar dat de openbare weg niet de beste manier is om dat te tonen. Bij de oppositiepartijen Groen, Vooruit en CD&V werd verontwaardigd gereageerd, en ook op sociale media kwam er heel wat kritiek.

Aan het administratief centrum is nu toch een regenboogzebrapad verschenen. Wie er met krijt aan de slag is gegaan, is nog onbekend.

Onze stad is altijd wat anarchistisch, gelukkig ook in positieve zin

Sam Van de Putte, gemeenteraadslid voor Vooruit

Enkele oppositieleden juichen op Twitter de protestactie toe. "Dan doen we het maar zelf denkt de Aalstenaar. Blij te zien dat er van onderuit zo veel sterke signalen komen", schrijft Lander Wantens, gemeenteraadslid voor Groen. 

"Onze stad is altijd wat anarchistisch, gelukkig ook in positieve zin", aldus Sam Van de Putte (Vooruit). "Het gaat om een initiatief van enthousiaste jongeren die willen tonen dat ze het niet eens zijn met het beleid dat de stad uitdraagt. Ze zijn niet gelinkt aan een partij of organisatie en willen anoniem blijven", zegt hij.

Meest gelezen