James Arthur Photography

Het jaar van de Kempense hulp voor Wallonië na de zware overstromingen: "Het leek wel een oorlogsgebied langs de Vesder"

2021 was in België het jaar van het zware noodweer en de verwoestende overstromingen. Het dorp Prayon aan de Vesder, in Luik, werd zwaar getroffen. De vzw 1000 Handen uit de regio Turnhout adopteerde een getroffen wijk, en is volop bezig met de wederopbouw. Radio 2 Antwerpen ging ter plaatse voor een terugblik.

2021 was weer een jaar vol bijzondere gebeurtenissen én mensen om trots op te zijn. Radio 2 blikt terug op het voorbije jaar waarin mensen vanuit heel Vlaanderen een belangrijke rol hebben gespeeld. Reden genoeg voor Radio 2 om hen op een voetstuk te plaatsen. We blikken een week lang terug op hun verhaal, op wat het effect is geweest en op wat ze betekend hebben in hun regio.

In juli 2021 veroorzaakte hevige regenval nooit geziene wateroverlast in delen van Wallonië en Limburg. Het kolkende water van de Vesder richtte een ware ravage aan in het plaatsje Pryon, een deelgemeente van Trooz, tussen Luik en Verviers. Na het zien van die beelden, schoot de vzw 1000 handen uit de startblokken. Een groep vrijwilligers uit Turnhout, Vosselaar, Beerse en Oud-Turnhout besliste één wijk te adopteren.

"Het was bijna een oorlogsgebied toen we hier aankwamen", zegt een van de initiatiefnemers Guy Van Nieuwenhuysen op Radio 2 Antwerpen. "Mensen hadden niets meer, huizen waren klam en beschimmeld. Er lag zoveel puin, slib en rommel. Met de hulp van honderden vrijwilligers, bedrijven en de gemeentebesturen zijn we beginnen op te ruimen en heropbouwen. Tot op de dag van vandaag."

Kempense warmte met dekens en gasketels

In samenspraak met de burgemeester van Trooz werd beslist om de sporthal snel opnieuw aan te pakken. "Het is dé centrale ontmoetingsplek van het dorp. De wanden waren door water en slib weggeslagen. Binnen lag zelfs een hele boom en een meegesleurde auto. We zijn nu bijna klaar, na nieuwjaar komen er nieuwe deuren", zegt Van Nieuwenhuysen. 

De hulp bracht ook Kempenaren bij elkaar. "De elektriciteit is hier door drie concurrerende firma's samen heraangelegd. Hetzelfde met de verwarmingsketels." Naast helpende bedrijven zijn er de vele vrijwilligers. "Een club breiende en hakende dames heeft letterlijk warmte gebracht door sazies ofwel dekens voor de inwoners te breien. De leden van de lokale serviceclubs hebben ook geholpen. Dokters en advocaten stonden hier honderden besmeurde stoelen te poetsen. De kajakclub heeft afval verzameld langs de oevers. En zo kan ik wel even doorgaan", zegt Guy.

Volgens Van Nieuwenhuysen wordt de hulp in grote dank aanvaard. "De inwoners zijn ons erg erkentelijk. Maar er is ook een dubbel gevoel. Er moet nog zoveel gebeuren. Sommigen van hen zien het even niet meer zitten. Begrijpelijk, maar onze steun gaat nog even voort."

De sporthal in Prayon in volle heropbouw

Meest gelezen