Eerste resultaten proefproject "virusvrije" leraarskamer zijn positief

Het reinigen en desinfecteren van lucht in de leraarskamer draagt wel degelijk bij tot een veiliger omgeving voor de leraren. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een proefproject van de christelijke onderwijsbond COC. Die liet begin dit schooljaar in vijf leraarskamers apparatuur installeren die via ultraviolette stralen de lucht desinfecteert en mogelijke virussen onschadelijk maakt. De eerste resultaten blijken alvast hoopvol. 

De christelijke onderwijsbond werkte voor het proefproject samen met een gespecialiseerd bedrijf. Dat installeerde in vijf proefscholen, één in elke provincie, in de leraarskamer telkens luchtbehandelingsapparaten: één om de lucht te reinigen en een ander om de lucht via het zogenaamde “paars licht” te desinfecteren. Daarnaast kwamen er in elke leraarskamer ook een CO2-meter en een toestel dat het aantal aerosolen in de lucht meet. 

De binnenluchtkwaliteit blijkt goed tot zeer goed

Koen Van Kerkhoven, secretaris-generaal COC

Het gespecialiseerde bedrijf monitorde vervolgens permanent de luchtkwaliteit in de leraarskamers. De metingen gebeurden  24 u op 24 u, 7 dagen op 7. Er ligt nu een eerste rapport voor de periode van 15 september tot 11 december over de luchtkwaliteit in de leraarskamer van het Katholiek Onderwijs in viio Tongeren. En daaruit blijkt dat de luchtkwaliteit er goed tot zeer goed is,” zegt Koen Van Kerkhoven.

“Er zijn bijna geen pieken in CO2 en aerosolenconcentraties vastgesteld en dat is een gevolg uiteraard van de plaatsing van die apparatuur, namelijk de luchtdesinfectie via ultraviolette stralen en ook de luchtreinigers. Maar ook het alerte gedrag van het personeel was belangrijk.  Wanneer er in uitzonderlijke omstandigheden toch eens een alarm afging en de CO2 meter in het rood ging, hebben zij onmiddellijk gereageerd door bijvoorbeeld de ramen te openen. En dat zie je heel sterk in de grafieken."

Test naar de effectiviteit van de luchtbehandelingsapparaten

Om de effectiviteit van de luchtbehandelingsapparaten nog beter te kunnen inschatten, deed het gespecialiseerde bedrijf testen. Op een zelfde moment in de week deden ze metingen: de ene week waren de luchtbehandelingsapparaten ingeschakeld, de andere week waren ze niet in werking. Het resultaat is duidelijk, zegt Koen van Kerkhoven. 

"We zien op momenten dat de apparatuur niet in werking was dat de concentraties van CO2-waarden en de aerosolwaarden veel hoger waren dan op eenzelfde moment in een andere week waar de apparatuur echt werkte. Dat doet ons zeer sterk vermoeden en zelfs concluderen, maar we gaan daar verder onderzoek op uitvoeren, dat de werking van die apparatuur effectief is. "

Het proefproject loopt nog het hele schooljaar door. Wegens de goede resultaten denkt de onderwijsbond eraan om het ook uit te breiden naar de luchtkwaliteit in klaslokalen. 

"We hebben vooral willen sensibiliseren rond het belang van een goede luchtkwaliteit", zegt Koen van Kerkhoven, "zeker in deze coronatijden. Want het grote voordeel van deze technologie is dat het alle virussen vernietigt, dus ook de omikronvariant die nu oprukt." 

Meest gelezen