VRT NWS

Pastoor Fernand Marechal uit Zeebrugge: "Ik weet niet waar de transmigranten nu onderdak gevonden hebben"

Fernand Marechal ontfermt zich als pastoor van Zeebrugge al 8 jaar over transmigranten. Hij ontving daarvoor dit jaar de Pax Christi-prijs als Ambassadeur voor de Vrede. Tegenwoordig moet hij minder acuut inspringen voor transmigranten, maar hij blijft zich zorgen maken. 

2021 was weer een jaar vol bijzondere gebeurtenissen én mensen om trots op te zijn. Radio 2 blikt terug op het voorbije jaar waarin mensen vanuit heel Vlaanderen een belangrijke rol hebben gespeeld. Reden genoeg voor Radio 2 om hen op een voetstuk te plaatsen. We blikken een week lang terug op hun verhaal, op wat het effect is geweest en op wat ze betekend hebben in hun regio.

"8 jaar geleden werd ik pastoor in Zeebrugge. Al snel hadden mensen in nood mijn deurbel gevonden", vertelt Fernand Marechal over het prille begin. "Die mensen zwerven hier rond en wij proberen hen een beetje menswaardigheid te geven. We schenken voeding, kleren en medische zorg. Tot enkele jaren geleden gaven we ze ook onderdak. We stelden de kerk 's nachts open, maar dat gebeurt nu niet meer. Ik weet niet waar zij onderdak gevonden hebben. Ze vertellen daar heel weinig over. Ik weet niet in wiens handen ze zijn. Hopelijk in goede handen."

We stelden de kerk vroeger 's nachts open, maar dat gebeurt nu niet meer

Fernand Marechal, pastoor Zeebrugge

Over de Pax Christi-prijs die hij enkele maanden geleden mocht ontvangen, is hij nog altijd verrukt. "Het was een mooie erkenning voor het werk van mij en mijn vrijwilligers die zich dag in en dag uit inzetten voor mensen in nood.”

Meest gelezen