themabeeld leraarskamer ©  put

‘Paars licht’ moet helpen om corona buiten leraarskamer te houden: eerste resultaten proefproject bekend

Door de lucht in leraarskamers te zuiveren, krijgen leerkrachten een gezondere werkomgeving. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een proefproject van de grootste onderwijsvakbond. “We willen van de leraarskamer opnieuw de place to be maken.” En daarbij is een speciale plaats weggelegd voor een nieuwe technologie met ‘paars licht’.

Anton Goegebeur

De christelijke onderwijsbond COC begon in september met een proefproject om de lucht in de leraarskamer virusvrij te maken. In vijf scholen, een per provincie, kreeg de leraarskamer een ventilatiesysteem én een apparaat om de lucht te desinfecteren. Dat laatste gebeurt met UV-C-technologie oftewel ‘paars licht’. Deze vorm van straling wordt al gebruikt voor het ontsmetten van instrumenten in de tandartspraktijk en operatiekwartieren. In de Londense metro zou dankzij deze technologie het aantal besmettingen met de helft zijn afgenomen.

 ©  katrijn van giel

Het COC heeft zeer sterke vermoedens dat het ook effectief is in leraarskamers. Om tot die conclusie te komen vergeleek het tijdstippen waarop de apparatuur niet werkte, met tijdstippen waarop het wel aanstond. “We zien op momenten zonder UV-C-technologie dat de CO2- en aerosolwaarden veel hoger waren dan op hetzelfde moment in een andere week waarop de technologie wel werkte”, zegt Koen Van Kerkhoven, topman van het COC.

Aerosolen zijn ragfijne druppeltjes die urenlang kunnen rondzweven via de lucht. Het is een belangrijke, mogelijk de belangrijkste route, waarlangs het coronavirus verspreidt. “Hoe meer aerosolen er zijn, hoe groter de kans op een besmetting”, zegt Van Kerkhoven. Het ventilatiesysteem met Hepa-filter zorgt ervoor dat de CO2-waarden de 800ppm niet overschrijden. De norm voor een degelijke luchtkwaliteit ligt op 900.

Ook de desinfectie van aerosolen door paars licht is volgens het COC effectief. De aerosolen worden in een gesloten systeem geblazen, want paars licht is schadelijk voor mensen. In het systeem doodt de straling alle bacteriën en virussen. Van Kerkhoven hoopt dat de technologie zijn weg vindt naar zo veel mogelijk scholen. “We hopen met deze actie van de leraarskamer opnieuw de place to be te maken. Maar we willen ook de minister, directies en schoolbesturen sensibiliseren om te investeren in luchtkwaliteit.”, zei hij deze zomer in De Standaard.

Ventilatie-expert Bert Blocken (TU Eindhoven/KUL) uitte in deze krant al zijn lof voor het proefproject van de grootste onderwijsvakbond. Alleen luchtverversing volstaat vaak niet of is heel duur en slecht voor het klimaat. “Daarom moet je het aanvullen met luchtreiniging. Er zijn verschillende technologieën, UV-C is er een van”, zei hij. Ook met deze apparatuur blijven afstand bewaren en mondmaskers dragen belangrijke maatregelen. Het systeem filtert de aerosolen, niet de grote druppels die binnen een straal van anderhalve meter neervallen.

LEES OOK. Marc Van Ranst slaat handen ineen met ingenieur om corona uit de klas te halen: “Dit is de volgende logische stap”