Minister Vandenbroucke verdedigt sluiting cultuursector: ‘Ik verstop me nooit achter de experts’

Minister Vandenbroucke. ©  BELGA

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) verdedigt de felle aanpak van de cultuursector, tegen alle adviezen in. ‘Ik verstop me nooit achter de experts’, zegt hij in een interview met het Franstalige magazine Moustique. Tegelijk zet hij de deur alweer open voor versoepelingen, ‘als de cijfers het toelaten’.

cka

De onvrede is groot. In de culturele sector zelf, maar ook bij sommige experts. Epidemioloog Marius Gilbert barstte zelfs bijna in tranen uit na het Overlegcomité. Ook Steven Van Gucht en Marc Van Ranst lieten optekenen dat ze de sluiting van de cultuursector niet begrijpen. Maar minister Vandenbroucke zegt dat hij iedereen nog in de ogen kan kijken en dat ook zal doen.

‘Het zijn wij, de politici, die verantwoordelijk zijn. Ik verstop me nooit achter de experts. De experts geven advies. Ze hadden gezegd dat er niets moest dichtgaan, behalve in het geval van slechte cijfers. Bij slechte cijfers pleitten ze voor volledige sluitingen van een hele serie sectoren. Wij hebben noch het ene, noch het andere gedaan’, aldus Vandenbroucke.

Snel versoepelen

Hij wijst erop dat de maatregelen ook snel weer kunnen worden teruggedraaid. ‘Als er een positieve evolutie is in de cijfers, ben ik bereid om snel te herbekijken wat we hebben beslist voor de cultuur’, zei hij. Maar als die evolutie er niet is, dan moeten we rekening houden met bijkomende maatregelen, luidt het nog.

Ook premier Alexander De Croo (Open VLD) gaf al aan dat hij hoopt op versoepelingen in januari. ‘We hopen dat het van heel korte duur is’, zei hij vrijdag op VTM Nieuws.

Protest cultuursector

De cultuursector zelf verzamelt zondag om 14 uur op de Kunstberg in Brussel voor een protestactie. ‘Tijdens een rustige bijeenkomst van mensen met een hart voor cultuur en events vragen we aan het Overlegcomité om terug te komen op die beslissing. Tegelijk vragen we met drang om een kader uit te werken op lange termijn dat werkbaar én rendabel is, geflankeerd met steunmaatregelen. We vragen een gedragen visie op basis van feiten waar we ons toe kunnen verhouden, in plaats van dit knipperlichtenbeleid’, aldus de organisatoren.