Voormalig Duits bondskanselier Angela Merkel
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Duitse wapenexport piekte in laatste dagen onder bondskanselier Angela Merkel

De Duitse wapenexport heeft afgelopen jaar een recordniveau bereikt. De vorige regering van bondskanselier Angela Merkel heeft in haar laatste negen dagen nog voor 5 miljard euro aan wapenexporten goedgekeurd, dat is gebleken uit antwoorden van het ministerie van Economische Zaken op vragen van de linkse oppositie in het parlement.

De totale Duitse wapenexport steeg het lopende jaar naar een recordhoogte van 9,04 miljard euro. De grootste koper van Duits wapentuig was Egypte. Het land kocht onder meer drie marinefregatten van fabrikant ThyssenKrupp Marine Systems en een luchtverdedigingssysteem van Diehl Defence.

Een andere deal die in de laatste dagen van de vertrekkende regering werd goedgekeurd, was de levering van een onderzeeër aan Singapore.

Parlementslid Sevim Dagdelen van de radicaal-linkse partij Die Linke uit kritiek en vindt dat de sociaaldemocratische SPD van bondskanselier Olaf Scholz, die ook in de vorige regering zat, inconsequent is over wapenleveringen aan "autoritaire regimes". Egypte is onder meer betrokken bij de conflicten in Jemen en Libië.

"Zware last voor nieuwe regering"

De onlangs als bondskanselier aangetreden Olaf Scholz was onder Merkel vicekanselier en minister van Financiën. De vertrekkende regering keurde in haar laatste dagen dus nog heel wat deals goed, ook al was ze eigenlijk alleen waarnemend en worden belangrijke beslissingen in die hoedanigheid gewoonlijk vermeden. "Dit is een zware last voor de nieuwe stoplichtregering onder Scholz", zei Dagedel nog. 

Voormalig Duits bondskanselier Angela Merkel en huidig bondskanselier Olaf Scholz

Meest gelezen