NOS

Vlaamse fan ontwerpt kerstgroet voor Teletekst in Nederland: "Magisch"

In Nederland, waar Teletekst nog altijd bestaat, is het een traditie om elk jaar met Kerstmis een speciale kerstwens te tonen op de overzichtspagina 101. Meestal wordt die afbeelding ontworpen door de Teletekstredactie, dit keer viel de eer de beurt aan de Vlaamse programmeur en Teletekstfan Wim Dewijngaert. "Het heeft iets magisch, dat er iemand achter een beeldscherm wat heeft zitten tikken en dat miljoenen mensen kunnen kijken wat hij heeft gemaakt."

Wat is Teletekst?
Voor wie zich in de haren krabt bij het woord "Teletekst": dat was een informatiekanaal dat je via je televisie raadpleegde. Met je afstandsbediening kon je een hele waaier aan pagina's oproepen en bleef je via korte tekstberichtjes op de hoogte van de belangrijkste gebeurtenissen uit nieuws, sport, cultuur en media. Daarnaast kon je er ook de tv-gids, het weerbericht, beurs- en allerhande info terugvinden. Ook de ondertiteling (888) raadpleeg je via Teletekst. De Vlaamse openbare omroep startte op 8 mei 1980 met Teletekst.

Vlaamse teletekstfans moeten sinds 1 juni 2016 VRT Teletekst missen, maar in veel andere landen wordt het nog steeds gebruikt. Ook in Nederland, waar NOS Teletekst al 41 jaar bestaat. Al van bij de start is het een traditie om met Kerstmis een speciale afbeelding met een kerstwens te ontwerpen. Meestal is het de redactie zelf die de afbeelding ontwerpt, dit keer valt de eer te beurt aan een Vlaming.

Wim Dewijngaert (50), een computerprogrammeur die voor de stad Brussel werkt en Teletekstfan in hart en nieren, stuurt al enkele jaren eigen voorstellen voor een kerstgroet in bij de NOS. Dit jaar werd een van zijn ontwerpen eruit gekozen:

NOS

"Meetekenen op ruitjespapier"

Aan de NOS vertelt Dewijngaert dat hij al jaren gefascineerd is door Teletekst. Het heeft voor hem iets magisch, "dat er iemand achter een beeldscherm wat heeft zitten tikken en dat miljoenen mensen kunnen kijken wat hij heeft gemaakt. Al vanaf het begin ben ik als kind gepassioneerd aan het meekijken en meetekenen op ruitjespapier."

Teletekstkenners en -makers weten maar al te goed dat een afbeelding maken geen sinecure is. Het systeem heeft strikte beperkingen qua aantal regels, tekens en kleurcodes. Voor tekstberichten is het al eens puzzelen, maar een afbeelding maken is titanenwerk. De mogelijkheden zijn lang niet zo uitgebreid als op een foto. "Het is zo beperkt dat het een uitdaging is", zegt Wim Dewijngaert. "Op Teletekst heb je een vast stramien, dus dat is echt een hele puzzel."

Het heeft iets magisch dat er iemand achter een beeldscherm wat heeft zitten tikken en dat miljoenen mensen kunnen kijken wat hij heeft gemaakt.
Wim Dewijngaert

Eigen programma

De fascinatie van Wim voor Teletekst gaat ver. Hij heeft een eigen programma ontworpen waarmee hij afbeeldingen maakt. En hij is net als vele andere fans wereldwijd lid van een speciaal chatkanaal waar in ze elkaar uitdagen om de meest bijzondere ontwerpen te maken.

Het ontwerp dat vandaag op de Nederlandse 101 staat te schitteren, is op die manier ontstaan, klinkt het bij de NOS. "We roepen altijd wat onderwerpen en dan maken we iets. Iemand vroeg om met kerst een huisje in een bos te maken en dit is wat ik daar uiteindelijk van had gemaakt."

Wim deelt creaties op Twitter en houdt er ook een YouTube-kanaal op na. Hij probeert ook oude Teletekstpagina's opnieuw te reconstrueren.

"Fijn om even iets anders te laten zien"

Ook in andere landen waar Teletekst nog bestaat, is het een traditie om met Kerstmis speciale kerstafbeeldingen te ontwerpen. In Nederland was oud-Teletekstredacteur Ronald Swart jarenlang de vaste ontwerper van de kerstafbeelding op Teletekst. Volgens hem is de respons op de kerstwensen nog altijd groot.

"Zeker nu ook de 101 (de nieuwspagina met een overzicht van de titels, red), een erg beladen pagina. Vooral in deze tijd is het dan fijn om even iets anders te laten zien", zegt Swart aan de NOS.

Meest gelezen