Winter in het park Oostende

Kerstmarkt van Oostende sluit door coronamaatregelen, ijspiste blijft wel open

De organisatie van de kerstmarkt in Oostende ziet zich genoodzaakt om vanaf morgen te sluiten. "Het is door de nieuwe coronamaatregelen niet langer haalbaar om het op een normale manier te kunnen laten doorgaan", zegt organisator Quinten Goekint. De ijspiste blijft wel open.

Morgen gaan de nieuwe coronamaatregelen in. Kerstmarkten buiten mogen in principe wel nog doorgaan, maar wel volgens striktere regels en volgens de organisator van de Oostendse kerstmarkt zijn die regels niet praktisch haalbaar. "Het is niet de eerste keer dat regels worden gemaakt om je te dwingen zulke beslissingen te nemen", klinkt het. "Ze zijn zodanig nauw afgesteld, er was gewoon geen optie meer in deze organisatie."

"De nieuwe regels maken het onhaalbaar", aldus burgemeester Bart Tommelein (Open VLD):

Videospeler inladen...

Standhouders kregen vanavond te horen dat ze niet meer zullen kunnen openen. "Gisterenavond toen iedereen aan de feesttafel moest zitten, hebben we nog overlegd met de stad en de veiligheidsdiensten. Vandaag was er opnieuw overleg. In de late middag is uiteindelijk de beslissing genomen dat de maatregelen niet te handhaven zijn", aldus Quinten Goekint.

Concreet zullen meer dan 50 standhouders van "Winter in het Park" in het Leopoldpark en "Christmas Village" op het Vissersplein niet meer open gaan. "Een streep door de rekening", stelt Goekint. De ijspiste op de vijver van het Leopoldpark blijft wel nog zoals voorzien open tot 9 januari. Aan de schaatsbaan blijven ook de pop-uphorecazaken open. Bezoekers kunnen er wel pas op maandag opnieuw terecht, want de drankgelegenheden moeten eerst aangepast worden aan de nieuwe maatregelen.

Men verschuift de problemen gewoon. Mensen zullen toch naar zee komen en naar de winkels gaan

Bart Tommelein, burgemeester Oostende (Open VLD)

"Het is heel onfair dat de regels veranderen tijdens dat het spel gespeeld wordt. Hadden we dit geweten voor we open gingen, waren we er natuurlijk nooit aan begonnen", besluit organisator Goekint.

"Men heeft het de organisatoren zodanig moeilijk gemaakt dat het praktisch niet meer haalbaar is om het te organiseren", zegt burgemeester Bart Tommelein. "Ik ben er niet van overtuigd dat dit een goede maatregel is. Mensen zullen toch naar zee komen, op de dijk wandelen, naar de winkels gaan... Men verschuift de problemen eigenlijk. 

Meest gelezen