2021 Clarence House

Royals - Van onbewaakt gemaskerd moment tot met de voeten in het zand, wie tovert wat als kerstkaart uit zijn hoed?  

Jingle bells en Rudolf. Het is die stemmige tijd van het jaar. Hoe dragen koninklijke families hun beste wensen over? Royals zijn meesterlijk in het poseren voor die ene (im)perfecte foto voor een kerst- of nieuwjaarskaart. Dit jaar werden mondmaskers, een gemutste knuffelbeer en geruite rok ingezet. En in Monaco lossen ze het op met een tekening.

De zomerse kerstkaart

Kerstige groeten in een short en polohemd in woestijnzand. De Britse prins William kiest voor een gezinsfoto uit zijn privécollectie, genomen in Jordanië afgelopen jaar. De hertogin van Cambridge, Catherine "Kate" Middleton, koestert warme herinneringen aan het land. Haar vader had er een job als manager bij British Airways. De Middletons verhuisden in 1984 voor drie jaar naar Jordanië.

"Need a hand, dear?"

Charles en Camilla doen het met een kwinkslag: de Britse kroonprins toont zich elegant en helpt zijn vrouw met haar mondmasker. Want sukkelen met die touwtjes doen we na 1,5 jaar corona soms nog allemaal, nietwaar? De foto werd genomen op een onbewaakt moment, op de paardenraces van Royal Ascot in juni. 

Charlène is er toch een beetje bij

2021 was een horrorjaar voor de Monegaskische familie. Prinses Charlène keerde na maandenlange medische complicaties terug van Zuid-Afrika, maar bij thuiskomst bleek de echtgenote van prins Albert oververmoeid. Ze herstelt momenteel in een kliniek in het buitenland. Door haar afwezigheid zat het traditioneel poseren bij de kerstboom er niet in. Het is een tekening met Albert en de tweeling Jacques en Gabriëlla geworden.

De "groeispurt" van Gabriël

(rechten fotograaf: Bas Bogaerts)

Koning Filip en koningin Mathilde zijn op hun kerstkaart omringd door de prinsen Emmanuel en Gabriël en de prinsessen Eléonore en Elisabeth. Het gaat om een nieuwe foto met als achtergrond het frisse groen van het kasteeldomein van Laken. De groeispurt van de 18-jarige Gabriël valt op: hij torent boven iedereen uit. 

De foto maakt duidelijk deel uit van een uitgebreidere fotosessie. Op 4 december deelde het Belgische hof ook een foto voor de 22e huwelijksverjaardag van Filip en Mathilde. Dezelfde outfits zijn te spotten: 

Ambachtelijk vakmanschap

De Jordaanse koning Abdullah, koningin Rania en hun vier kinderen blikken vooruit op een mooi 2022 waarin ze hopen dat "draadjes van geluk, hoop en gezondheid een nieuw jaar bij elkaar weven". Bij de eindejaarswensen publiceerde Rania op sociale media een video waarin te zien is hoe de voorkant van de dubbelzijdige wenskaart juist gemaakt is. Op die voorkant prijken kleurrijke borduurpatronen. Daarvoor sprak de koningin ambachtslui van over het hele land aan.

BEKIJK het hier:

Een vredig kerstbestand

De Spaanse oud-koning Juan Carlos en oud-koningin Sofía vieren voor het tweede jaar op rij religieus met de geboorte van Jezus, een vredig kerst(stal)tafereel ondertekend door beiden. Een foto van hen samen had raar aangevoeld. Juan Carlos ruilde in de zomer van 2020 Spanje in voor Abu Dhabi (de Verenigde Arabische Emiraten), terwijl Sofía nog altijd woont op het Zarzuelapaleis in Madrid. Een reeks onthullingen over vermeende corruptie dwong Juan Carlos te vluchten. En dan zijn er zijn buitenechtelijke avontuurtjes. Het koppel is al jaren louter op papier getrouwd.

Subtiel handjes vasthouden in de tuin

De Spaanse tienerprinsessen Sofía en Leonor zitten op twee stoelen in de tuin van het paleis in Madrid, letterlijk geruggesteund door hun vader en moeder. Koning Felipe en koningin Letizia pakken graag uit met hun dochters voor kerstkaarten, vorig jaar nog apart. De hechte zussen houden deze keer subtiel elkaars hand vast. Ze hebben elkaar dit jaar ook moeten missen: kroonprinses Leonor (16) trok naar Wales om te studeren aan het United World College of the Atlantic.   

Met koninklijke cadeautjes

(Foto: Lise Åserud, NTB)

De Noren poseren altijd samen met een stralende glimlach bij een kerstboom die tot aan het plafond reikt, meteen goed voor een rits aan foto's. Locatie is Bygdø Kongsgård, de koninklijke zomerresidentie in hoofdstad Oslo. Koning Harald zit voor het gemak neer, hij sukkelt met een pijnlijke knie en aangeboren voetafwijking. De pakjes liggen eens niet onder de kerstboom, maar bewust zichtbaar op elkaar gestapeld midden de woonkamer.

(Foto: Lise Åserud, NTB)

Charles opnieuw in een glansrol

(© Maison du Grand-Duc / Sophie Margue)

De Luxemburgse erfgroothertog Guillaume en zijn Belgische vrouw Stéphanie houden het traditioneel voor een haardvuur. De kleine goedlachse Charles (19 maanden) steelt de show op een tapijt met kerstversiering en met een gemutste knuffelbeer aan zijn zijde. Charles had dit jaar een glansrol: waar mogelijk op werkbezoek namen zijn ouders hem vlotjes mee.

Madeleine neemt kerstbomen in ontvangst

Prinses Madeleine is met haar gezin van Miami (VS) naar Zweden gereisd voor de komende feestdagen en de verjaardag van haar moeder koningin Silvia (78). Vorig jaar kon dat niet wegens de coronabeperkingen. Madeleine nam de kerstbomen, die sinds de jaren 60 geschonken worden door de Zweedse landbouwuniversiteit, in ontvangst. Ze kreeg het gezelschap van echtgenoot Christopher O'Neill, prinses Leonore, prins Nicolas en prinses Adrienne. Voor de kinderen waren er mini-sparren voorzien. 

Op sociale media werd Madeleine gretig vergeleken met Kate Middleton. De hertogin van Cambridge droeg drie jaar geleden op een kerstfeest voor militairen een gelijkaardige outfit, omschreven als "chique winters" met hoge zwarte laarzen, een cropped cardigan en geruite rok. 

2018 Samir Hussein

Cerise wenst "glædelig jul"

Prins Joachim en prinses Marie wensen iedereen een "glædelig jul" of een prettig Deens kerstfeest. De jongste zoon van koningin Margrethe brengt de feestperiode door in Frankrijk bij de familie van Marie. Op foto's die zijn gedeeld, prijken kinderen Athene en Henrik met viervoeter Cerise (Frans voor kers, red.). De vorige hond heette trouwens Appel waarmee het gezin een zekere "fruittraditie" in stand houdt. Ontbreken op de kerstkaart: de prinsen Felix en Nikolai, de oudste kinderen van Joachim uit een eerder huwelijk. Zij zitten aan de feestdis bij hun moeder, gravin Alexandra Christina Manley.  

Oranjes pakken uit in gala

(fotorechten: ©Jeroen van der Meyde)

Ook bij de Oranjes mochten enkele huisdieren mee op de toch wel stijlvolle kerstkaart. De foto met het voltallige koninklijke gezin in gala-outfit dateert van mei, vlak voor het feest dat in Theater Carré werd gegeven voor de 50e verjaardag van koningin Máxima. Zij houdt nieuwkomer Mambo vast.

Dochter Amalia verklapte eerder dat de toypoedel er kwam voor Máxima om "het lege nest op te vullen". Zowel prinses Amalia als prinses Alexia logeren sinds dit jaar elders: Amalia heeft een tussen- of pauzejaar genomen en reist discreet rond, terwijl zus Alexia voortaan studeert in Wales.

Meest gelezen