MR-voorzitter Bouchez hekelt politici die “burgerlijke ongehoorzaamheid” gedogen

 ©  Marc Gysens

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft uitgehaald naar de “burgerlijke ongehoorzaamheid”, die aangemoedigd door politici en gerechtelijke autoriteiten. Verschillende burgemeesters en politiediensten hebben aangegeven hebben niet te zullen optreden tegen film- en theaterzalen die toch openen. “Volledig destructief voor de rechtsstaat”, luidt het.

cka
Bron: BELGA

Een politicus dient coherent te zijn en de instellingen te respecteren, aldus Bouchez. “De laatste maatregelen van het Overlegcomité kunnen leiden tot een legitiem debat, maar ofwel zijn ze niet pertinent en moeten ze worden aangepast, ofwel moeten ze nageleefd worden”, sneerde hij op Twitter. “Maar de aanpak van burgerlijke ongehoorzaamheid, aangemoedigd door politici, maar ook door de gerechtelijke autoriteiten, is volledig destructief voor de geloofwaardigheid van de rechtsstaat en onze instellingen. Waarom sluitingen respecteren en andere niet?”, voegde hij eraan toe.

“Indien we toestaan dat de regels voor de culturele sector niet toegepast worden, geldt dat ook voor de bowlings, casino’s, paintballzalen en andere sectoren die ook gesloten werden? Je moet de ene richting nemen of de andere. Maar laat ons stoppen de geloofwaardigheid van de staat aan te tasten”, aldus nog de MR-voorzitter. Later voegde hij nog toe dat hij geen probleem heeft met het protest op zich, maar wel met “de burgerlijke ongehoorzaamheid als ze in de hand wordt gewerkt door politici die regels kunnen aanpassen of gerechtelijke instanties die ze moeten doen naleven. Ik heb genoeg van de hypocrisie ».

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen