De ideale kerstactiviteit buiten voorziening Ciris zelf: met een 4x4-auto gaan rijden, en nadien cadeautjes opendoen van de kerstman. © Bert De Deken

Kerst bij voorziening voor bijzondere jeugdzorg Ciris: “Ook de kinderen hier hebben recht op een leuk kerstfeest”

Arendonk -

Overal werd dit weekend Kerstmis gevierd, ook bij Ciris in Arendonk. In de voorziening uit de bijzondere jeugdzorg wonen 23 kinderen tot 18 jaar, die hun ouders omwille van verschillende redenen misschien niet zien tijdens de feestdagen. Ook zij werden verwend voor kerst. “Op deze manier heb ik toch nog een feestje”, zegt een van de jongens die bij Ciris verblijft.

Britt Peeters

Ciris is een afdeling van het Turnhoutse Cirkant, een vzw die hulp biedt in complexe opvoedings- en leefsituaties. “We zijn een voorziening, of begeleidingstehuis vanuit de bijzondere jeugdzorg. Er verblijven bij ons 23 kinderen in twee leefgroepen. Ze hebben de leeftijd van 3 tot 18 jaar”, legt teambegeleider Nicky Heylen op kerstavond uit. “De kinderen verblijven bij ons, en gaan in het weekend meestal naar hun familie, of een andere context. De meeste kinderen kennen elkaar goed, want sommige verblijven al lange tijd bij ons. Doorheen de dag gaan ze uiteraard gewoon naar school. Meestal in Arendonk, maar ook in Turnhout of Mol”, gaat ze verder.

Sommige kinderen blijven ook tijdens het kerstweekend bij Ciris, in het geval dat ze niet bij hun ouders terechtkunnen. “Ook zij hebben recht op een leuk kerstfeest. Uiteraard willen we hen dat ook helemaal kunnen doen beleven, zoals in elk gezin”, klinkt het.

”Een wijkagent, iemand uit Arendonk, organiseert al enkele jaren een leuke kerstactiviteit voor hen”, vertelt Nicky van Ciris. © Bert De Deken

Cadeautjes

De verrassing die ze voorgeschoteld krijgen op de dag van kerstavond was niet van de minste. “Een wijkagent, iemand uit Arendonk, organiseert al enkele jaren een leuke kerstactiviteit voor hen. Dit jaar mochten ze in de bossen met een 4x4-auto gaan rijden. Bij aankomst aan het gemeentehuis in Arendonk werden ze opgewacht door de kerstman. En dan volgden er natuurlijk cadeautjes, maar ook pannenkoeken en warme chocomelk”, zegt Nicky Heylen.

“Ik vind het heel lief dat ze dit voor ons doen”, vertelt een van de jongens. “Ik hoop dat ik een leuk cadeau krijg. Mijn moeder zie ik nog op wel op kerstdag, mijn vader niet. Op deze manier heb ik toch nog een feestje”, zegt hij.

“Vooral het feit dat we een activiteit doen buiten de voorziening, doet hen deugd”, vervolgt Nicky Heylen haar verhaal. “Op kerstdag zijn we ook nog naar de cinema gegaan met de kinderen die dan in de voorziening blijven. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn voor hen, dat is ook normaal. Maar we proberen hen zo veel mogelijk te bieden, zodat ze positief op hun tijd bij ons kunnen terugkijken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Kempen