Vanaf 1 januari: strengere regels voor aantrekken van niet-Europese zelfstandigen

 ©  Hollandse Hoogte / Richard Brocken

Niet-Europeanen die zich als zelfstandige willen vestigen in Vlaanderen, zullen voortaan moeten beantwoorden aan strengere regels. De 55 jaar oude regelgeving daarover kreeg een update. Bedoeling is meer in te zetten op innovatieve start-ups en ondernemers, maar klassieke ondernemingen blijven ook welkom. Nieuw is dat klassieke ondernemingen voortaan wel over een startkapitaal van 18.600 euro zullen moeten beschikken.

evdg
Bron: BELGA

De lat wordt dus hoger gelegd, kondigde Vlaams minister van Economie Hilde Crevits eerder al aan. Om dat te kunnen doen, zal een onderscheid gemaakt worden tussen start-ups en scale-ups, de klassieke ondernemingen en speciale statuten. Onder die laatste categorie vallen bijvoorbeeld sportlui, kunstenaars en diamantairs.

Ondernemers van buiten de EU moeten vandaag al een beroepskaart verkrijgen om zich als zelfstandige te mogen vestigen. Maar de voorwaarden om die kaart te krijgen, zijn volgens Crevits vandaag te beperkt. Een ondernemingsplan wordt de basis om elke aanvraag te beoordelen. Daarnaast moeten alle aanvragers zichzelf ook een loon kunnen uitkeren, dat neerkomt op minstens 120 procent van het leefloon.

Een beroepskaart zal bovendien niet langer voor vijf jaar gelden, maar voor drie jaar. Daarna kan een verlenging aangevraagd worden.

Behalve een selectievere toekenning wil Crevits ook minder administratieve rompslomp voor de aanvraagprocedure. De minister wees erop dat in Nederland de “oranje loper” wordt uitgerold voor buitenlands toptalent, en ook Vlaanderen moet deze profielen in de watten leggen, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen