Laatste week van 2021 wordt nat en uiterst zacht met temperaturen tot 14 graden (dankzij warme lucht uit Noord-Afrika)

De laatste week van het jaar start droog, maar na de middag vergroot de kans op buien. De maxima schommelen tussen 5 en 10 graden. De jaarwisseling belooft zeer zacht te worden, meldt het KMI.

Het blijft deze voormiddag zwaarbewolkt, met slechts lokaal kans op enkele tijdelijke opklaringen. Rond de middag bereikt een vrij zwakke regenzone de Franse grens. De neerslag verplaatst zich langzaam naar het noordoosten waar het pas op het einde van de namiddag gaat regenen.

Vanavond krijgen we nog perioden van regen, maar vanaf het zuidwesten wordt het stilaan overwegend droog met enkele tijdelijke opklaringen. Volgende nacht echter bereikt een volgende regenzone ons land vanaf de Franse grens. Het blijft zacht met minima van 4 tot 8 graden.

En de rest van de week?

Morgenochtend valt er soms wat regen. In de loop van de dag wordt het vanaf het westen wisselvallig met enkele buien en tussendoor mogelijk een paar opklaringen. De maxima klimmen lokaal tot 11 graden. Er waait een matige tot meestal een vrij krachtige zuidwestenwind met rukwinden van 55 tot 70 km/ u.

Overmorgen - woensdag - trekt een regenzone vanaf het westen door ons land. Zij wordt gevolgd door nog zachtere zeelucht met maxima tussen 8 en 13 graden.

Die warme lucht komt tegen hoge snelheid en heeft geen tijd om af te koelen

weerman Frank Deboosere

Donderdag is het zwaarbewolkt met vooral 's ochtends nog kans op wat regen. Het wordt uiterst zacht voor de tijd van het jaar met maxima tussen 10 en 14 graden. En ook vrijdag wordt het bijzonder zacht met maxima van 9 tot 14 graden. "Er is rechtstreekse import van warme lucht uit het zuiden tot het zuidwesten, uit Noord-Afrika. Die warme lucht heeft geen tijd om af te koelen doordat er behoorlijk wat wind zal zijn", legt weerman Frank Deboosere uit.   

Op nieuwjaarsdag lijkt de kans op neerslag eerder klein te blijven en krijgen we afwisselend wolken en opklaringen. De maxima liggen tussen 8 en 12 graden.

Weervrouw Sabine Hagedoren overloopt hier de week:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen