Jumping Mechelen waarschuwt voor valse livestreams: "Oplichters proberen zo je bankgegevens te stelen"

Jumping Mechelen waarschuwt dat er op Facebook valse links de ronde doen, die zogezegd leiden naar livestreams om de Jumping te volgen. Wie op zo'n link klikt, moet heel wat persoonlijk gegevens invullen en riskeert dat zijn bankrekening geplunderd wordt. De Jumping, die normaal tussen Kerstmis en Nieuwjaar georganiseerd wordt, gaat niet eens door dit jaar, ook niet zonder publiek. 

Enkele weken geleden besliste de organisatie om Jumping Mechelen af te gelasten dit jaar. "Het publiek is de grote kracht van Jumping Mechelen", zegt woordvoerder Katrien Van Miert. "Er is ook altijd een heel standendorp voorzien en het is dus niet alleen een sportevent, maar ook een massa-evenement." Corona gooit daar ook dit jaar roet in het eten. 

Maar oplichters rekenen er blijkbaar op, dat niet alle fans op de hoogte zijn. "Ze creëerden eigen Facebookpagina's en eigen Facebookevents waarop ze onze beelden en teksten kopiëren, waardoor ze dus echt lijken. Als je daarop klikt, kom je zogezegd op een livestream terecht. Dan moet je eerst je gegevens invullen, bankgegevens ook, maar die livestream zal je nooit te zien krijgen. Daar willen we dus toch voor waarschuwen."

De echte Facebookpagina van Jumping Mechelen heeft meer dan 22.000 volgers, de valse veel minder

Katrien Van Miert, Jumping Mechelen

Valse links verwijderen is niet makkelijk, volgens de organisatie. "We kunnen die valse pagina's en events alleen maar blokkeren en rapporteren in de hoop dat Facebook snel actie onderneemt. Alleen links die op onze eigen pagina gepost worden, kunnen we snel weghalen."

De organisatie doet dan ook een oproep. "We willen iedereen vragen om valse pagina's en events te blokkeren en te rapporteren bij Facebook. De echte pagina van Jumping Mechelen heeft meer dan 22.000 volgers. De valse veel minder. Maar voor de rest zijn ze heel moeilijk te herkennen, want ze kopiëren onze omslagfoto, onze posts, zelfs onze waarschuwing voor phishing hebben ze misschien zelfs al gedeeld."

Meest gelezen