Mechelaar Kevin voor het San Sirostadion in Milaan, waar hij met zijn vader de voetbalwedstrijd Spanje - Frankrijk bijwoonde. Enkele uren later werd de man opgepakt in zijn hotelkamer ©  rr

Vlaamse hacker (27) riskeert 22 jaar cel in Verenigde Staten omdat hij website kraakte

Mechelen -

Een 27-jarige Mechelaar zit al ruim twee maanden in een Italiaanse gevangenis omdat hij in 2017 de website van American Airlines had gekraakt. De man werd daardoor internationaal geseind door de Amerikaanse justitie en opgepakt toen hij in Milaan naar het voetbal ging kijken. Als hij aan de Verenigde Staten wordt uitgeleverd hangt hem 22 jaar cel boven het hoofd. Zijn advocaten en de Belgische justitie doen er nu alles aan om dat te voorkomen en proberen Kevin aan ons land te laten overleveren.

Theo Derkinderen

Kevin en zijn vader Alex (63) reisden in oktober af naar Milaan om er de voetbalwedstrijd Spanje - Frankrijk bij te wonen. “Een vader-zoon uitstapje. Een cadeautje voor hem. Omdat hij echt goed bezig was. Hij had vast werk als IT’er bij een groot bedrijf en hij was de voorbije maanden helemaal opengebloeid”, vertelt Alex. “Het was een gezellige uitstap en daags nadien zouden we terugreizen naar België. Maar om half vijf ’s ochtends viel de politie onze hotelkamer binnen. Ze vroegen onze identiteitskaart en namen Kevin geboeid mee. In zijn pyjama. Zijn bril en medicatie mocht hij niet meenemen. De agenten vertelden niet wat er aan de hand was. Kevin zei me dat het wellicht om een vergissing ging en dat hij het wel zou uitklaren op het politiebureau.”

Alex stapte wat later naar het politiekantoor in Milaan om wat meer duidelijkheid te krijgen maar werd er wandelen gestuurd. Daarop contacteerde hij de Belgische ambassade. “Het enige wat ik van hen kreeg was een lijst met advocaten”, zucht de papa van Kevin.

Emotioneel erdoor

Na enkele dagen bleek dat Kevin opgesloten zat in een gevangenis in Milaan. Alex mocht enkele kledingstukken afgeven maar zijn zoon kreeg hij niet te zien. “Door corona was het niet toegestaan om hem te bezoeken. Via zijn Italiaanse advocaat kreeg Kevin van een rechter de toestemming om twee keer per week te bellen met ons. Hij vertelde ons dat hij tussen zware criminelen zit opgesloten. En wij hoorden dat ook tijdens de gesprekken: op de achtergrond was telkens gebonk en geroep hoorbaar. Het is daar echt de hel. Kevin zit er emotioneel helemaal door.”

Heel snel werd ook duidelijk waarom Kevin was opgepakt door de Italiaanse politie. Hij zou in 2017 de website van American Airlines hebben gekraakt en verscheidene vliegtickets hebben gereserveerd in businessclass. Hij zou de tickets wel niet hebben gebruikt, maar de vliegtuigmaatschappij kon allerminst lachen met de stunt van Kevin en schakelde de Amerikaanse justitie in. “Die heeft aan ons land de uitlevering gevraagd, maar België levert geen onderdanen uit aan niet-EU-lidstaten. Die vraag werd dus afgewezen”, zegt advocaat Frédéric Thiebaut die Kevin samen met advocaat Sven Mertens bijstaat in dit dossier. Na het ‘njet’ van België werd Kevin internationaal geseind door de VS. En toen de politie vernam dat hij in Milaan verbleef, werd er overgegaan tot zijn arrestatie.

22 jaar

Als Kevin nu door Italië aan de VS wordt uitgeleverd, riskeert de Mechelaar een celstraf van 22 jaar. “Dat is vreselijk. Als dat zou gebeuren, dan is zijn leven om zeep. Wij hopen echt dat de Belgische autoriteiten ingrijpen en de uitlevering van onze zoon aan Amerika kunnen tegenhouden. Wij wisten ook niet dat mijn zoon internationaal geseind stond”, vertelt papa Alex met bibberende stem.

“Italië zou Kevin aan de VS kunnen uitleveren omdat hij geen Italiaanse onderdaan is. Maar er is rechtspraak van het Hof van Justitie voor de Europese Unie die zegt dat het land dat de uitlevering vraagt het thuisland van de verdachte altijd de optie moet geven om de vervolging over te nemen. Met andere woorden: dat Kevin in ons land zou kunnen berecht worden voor de feiten ten aanzien van American Airlines. En dat proberen we nu voor mekaar te krijgen. Ook het Antwerpse parket werkt hard aan dit dossier”, aldus nog Thiebaut.

Bioscoop

Kevin was al op jonge leeftijd helemaal in de ban van computers en websites. Hij slaagde er als minderjarige in om onder meer het boekingssysteem van een Mechelse bioscoop te omzeilen en deed enkele jaren later hetzelfde met het computersysteem van Brussels Airlines. Voor dat laatste feit kreeg hij een probatie-opschorting van de rechter, maar moest wel een flinke schadevergoeding aan de vliegtuigmaatschappij betalen.

“Dat was het verleden. Die rechtszaak heeft hem wakker geschud en hij is gestopt met zijn praktijken. Kevin heeft zich helemaal herpakt en heeft vast werk. Hij is helemaal opengebloeid. Tot plots deze oude zaak rond American Airlines weer bovenkwam. Als wij als ouders één wens mogen doen, dan is het dat hij aan ons land wordt overgeleverd en dat we Kevin snel weer in de armen kunnen sluiten. Dat hij echt niet voor 22 jaar achter de tralies in een Amerikaanse gevangenis belandt.”