Cultuurorganisaties dagvaarden minister Verlinden voor te strenge maatregelen

 ©  Belga

Een tiental Franstalige cultuurorganisaties, waaronder auteursrechtenorganisatie SACD, hebben minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) gedagvaard voor de rechtbank van eerste aanleg van Brussel. Ze eisen dat de strenge maatregelen worden herbekeken. Eerder raakte al bekend dat verschillende culturele instellingen naar de Raad van State trekken tegen de sluiting van de cultuursector.

Verschillende Franstalige organisaties spannen een kort geding aan tegen de Belgische staat vanwege de sluiting van cinema’s, theaters en concertzalen. Ze noemen de sluiting discriminerend. Ook zeggen ze dat het fundamentele recht op cultuur wordt ontzegd, en dat er geen wetenschappelijke basis is die de sluiting kan verantwoorden. Ze verwijzen hierbij naar de adviezen van de GEMS en zeggen dat er voldoende maatregelen kunnen genomen worden om optredens op een veilige manier te laten verlopen.

Het Overlegcomité besliste woensdag dat theaters en concertzalen de deuren moeten sluiten om de opmars van de omikronvariant van het coronavirus te stuiten. Een coalitie van organisaties trok naar de Raad van State en vraagt nu om het koninklijk besluit te schorsen dat de sluiting regelt.

Kati Verstrepen, de voorzitster van de Liga voor Mensenrechten, argumenteert dat de maatregel niet proportioneel is. “De culturele instellingen hebben veel inspanningen gedaan. Een sluiting is buiten verhouding. Ook het discriminatiebeginsel wordt hier geschonden: veel andere sectoren kunnen wel openblijven.”

Overleg

De Raad van State doet vermoedelijk al deze week uitspraak in de huidige procedure “bij uiterste hoogdringendheid” die werd aangespannen.

Het kabinet-Verlinden laat in een reactie op het kort geding dat nu door Franstalige organisaties is aangespannen weten dat het de Belgische staat is die werd gedagvaard, maar op het adres van het kabinet van de minister van Binnenlandse Zaken.

Morgen, dinsdag, is er digitaal overleg tussen minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en vertegenwoordigers van de cultuursector. Maar het valt te betwijfelen dat daar wordt aangekondigd dat de maatregelen worden versoepeld of teruggedraaid.

LEES OOK. Als zelfs politici betogen tegen sluiting cultuursector: protest raakt gevoelige snaar in Wetstraat (+)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen