Kathleen Aerts en haar man Steven vieren al elf jaar Kerstmis in de zon. “Een witte kerst is mooi, maar wanneer heeft het op kerstavond nog eens gesneeuwd in België?”  

“Bij 30 graden, en het liefst in bikini”: zo vierde Kathleen Aerts Kerstmis in Zuid-Afrika

Kerst vieren bij dertig graden? Het kan in Zuid-Afrika, zoals Kathleen Aerts laat zien in een speciale uitzending van haar realitysoap Villa Zuid-Afrika. Voor de gelegenheid wordt die niet op VTM 2, maar op grote broer VTM uitgezonden.

Wout Desmytere

“Kerstmis is achter de rug, nu kunnen we uitkijken naar het volgende”, zegt Kathleen Aerts wanneer we haar aan de lijn krijgen. Maar voor het startschot voor 2022 wordt gegeven, zendt VTM Kerst onder de evenaar uit. Tijdens de opnames van die speciale aflevering van de realitysoap Villa Zuid-Afrika, waarin Aerts en haar man Steven gevolgd worden bij het uitbaten van hun reisbureau StievieWonderTours en hun guesthouse, vierde Aerts haar elfde kerstfeest in haar woonplaats Paarl.

“We kwamen hier al overwinteren voor we echt naar hier verhuisden. Een witte kerst is mooi, maar wanneer heeft het op kerstavond nog eens gesneeuwd in België? Dan verkies ik de warmte. Omdat de seizoenen hier tegengesteld zijn, vieren wij Kerstmis doorgaans bij dertig graden. En het liefst in bikini.” (lacht)

Alsof dertig graden nog niet exotisch genoeg klinkt, doen Aerts en co. daar nog een schepje warmte bovenop. In Kaapstad wordt Kerstmis immers traditioneel gevierd rond de ‘braai’ – de barbecue. “We maken onze houtskolen zelf, maar dat betekent wel dat die braai een hele namiddag staat te branden.”

Te ver voor de Sint

Op het menu ten huize Aerts geen kalkoen, maar wel struisvogelfilet. “Voor Steven en mijn zonen Jay en Lewis toch”, klinkt het. “Ik ben geen vleeseter, dus ook andere Afrikaanse specialiteiten zoals springbok laat ik aan mij voorbijgaan. Ik hou het bij een vegan burger.”

Wel een herkenbaar element: de kerstboom. “We hebben er zelfs twee: eentje binnen en eentje op het terras. Die staan hier al sinds begin oktober. Het kerstseizoen begint hier erg vroeg, omdat het Sinterklaasfeest hier niet gevierd wordt. Afrika is een beetje ver voor de Sint, hé.”

En ja hoor, ook in Paarl ontsnap je niet aan de meest plat gedraaide kersthit ooit. “Je kan geen shoppingcenter binnenwandelen zonder Mariah Carey te horen. Echt, ik heb All I want for Christmas is you al vijfhonderd keer gehoord zonder het zelf ooit op te zetten. Onlangs zag ik op nieuwssites dat Carey er jaarlijks 445.000 euro aan verdient. Volgens mij komt de helft van dat bedrag uit Zuid-Afrika. Al een geluk dat ik het een tof liedje vind.” (lacht)

‘Villa Zuid-Afrika: kerst onder de evenaar’, VTM, 20.35 uur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER