Bert Celis (links) en zijn opvolger Victor De Groof (rechts) in het centrum van Nijlen. © Joren De Weerdt

27-jarige Victor kan zich gaan uitleven als schepen voor Financiën en Mobiliteit: “Met frisse ideeën iets toevoegen aan het beleid”

Nijlen -

De laatste maanden volgde Victor De Groof (Open Vld) nauwgezet de schaduw van schepen Bert Celis (Groen), als voorbereiding op het moment waarop hij het schepenambt van hem zou overnemen. Op 1 januari is het zover en zal hij het beleid verder uitstippelen voor de zware bevoegdheden Financiën, Mobiliteit en Participatie.

Bert Provoost

De Nijlenaar mag dan nog heel jong zijn, groen ziet hij niet meer achter zijn oren. “Ik werk als adviseur Lokale Financiën bij Vlaams minister Bart Somers. Mijn bevoegdheid is dus mijn dada en ligt in het verlengde van mijn job. Ik ben in de eerste plaats heel blij dat ik de kans krijg om zelf mee beleid te voeren in een financieel gezonde gemeente waar ruimte is om te investeren, zonder dat we hoge belastingen innen. Het is ook de gemeente waar ik geboren en getogen ben, net als mijn ouders en grootouders. Dat is een politieke droom die uitkomt”, zegt De Groof.

Met ook nog de zware post van Mobiliteit en ook nog Participatie, zal hij goed weten wat te doen. “Heel belangrijk is om goede plannen te hebben en daar is de voorbije jaren al hard aan gewerkt door mijn voorganger Bert. Het mobiliteitsplan is al vergevorderd en zal heel belangrijk worden als raamwerk. Ik wil de weg blijven inslaan van het feedback vragen aan de mensen vooraleer iets definitief wordt. Denk maar aan de proefopstellingen die nu in Bevel lopen.”

“De laatste jaren volgen we in Nijlen een vernieuwende, vooruitstrevende lijn en die manier van aanpakken wil ik voortzetten. Als jonge schepen denk ik dat ik wel wat frisse ideeën heb. Ik wil proberen de zaken vanuit mijn eigen invalshoek te bekijken en zo iets positiefs toe te voegen aan het beleid.”

Als concreet voorbeeld haalt De Groof de laadpalen voor elektrische wagens aan. “Het momentum is daar om hierin te investeren en om duidelijk vast te leggen hoe we gaan omgaan met aanvragen van privépersonen die geen eigen oprit hebben. Dat wil ik verder uitwerken”, zegt hij.

Boeiend en vermoeiend

De schepenwissel was zo afgesproken in het coalitieakkoord, waarbij de gezamenlijke lijst Groen-Open Vld besliste om het schepenmandaat halverwege van partij te laten wisselen. Dat wil zeggen dat het er voor Bert Celis nu op zit. “Ik kijk positief terug op de voorbije drie jaar, met de woorden ‘boeiend’ en ‘vermoeiend’ als rode draad. Ik wist op voorhand dat ik maar een halve marathon moest lopen. Als sportman heb ik mijn wedstrijd daar dan ook naar ingedeeld door alle energie die mogelijk was in die drie jaar te steken.”

Celis blijft voorlopig gemeenteraadslid, wat er daarna volgt, weet hij nog niet. “Dat zal er mee van afhangen van hoe we dat als gezin tegen dan bekijken. De impact op het familieleven is namelijk groot. Ik ben geen schepen geworden om een lach op iedereen zijn gezicht te toveren, wel om de problemen aan te pakken. Maar soms heb je echt een olifantenvel nodig en ik heb gemerkt dat ik dat niet van nature heb. Ik ga alleszins opvolgen hoe het mobiliteitsplan verder wordt uitgerold en hoe Victor zal koken met de mengelmoes aan gedachten en meningen die er op hem af zullen komen. Makkelijk is dat niet, maar als het lukt is het heel mooi, de essentie van politiek. Ik wens hem daar veel succes mee”, aldus Celis.

Victor De Groof. © Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER