©  BELGA

Cultuursector reageert: “Als regering onrecht niet rechtzet, moet Raad van State het maar doen”

Veel cultuurwerkers zijn uiteraard enthousiast over de beslissing van de Raad van State om de sluiting te schorsen, maar verschillende organisaties reageren ook vertwijfeld. “We waren net klaar met alles weer af te breken en nu mag het tóch.” Volgens minister Verlinden moet nog bekeken worden hoe het arrest praktisch wordt toegepast.

Acteur Michael Pas moet even bekomen van de beslissing van de Raad van State, maar noemt het “een hele fijne kortetermijnsoverwinning.” “Ik heb het gevoel dat een onrecht is rechtgezet. Als de regering daar niet in slaagt, dan moet de Raad van State het maar doen.” Pas was vanochtend ook op het digitale overleg met minister Frank Vandenbroucke. Ook dat stemde hem positief. “Tot nu was het altijd zwart of wit, open of toe. Uit de vergadering van vanochtend onthoud ik dat minister Vandenbroucke het idee van proportionaliteit steunt, waar wij al sinds dag één voor pleiten. Laten we nu een stappenplan uitwerken om de sector weer te heropenen, zodat we vanaf januari op een meer doordachte manier kunnen omgaan met de correlatie tussen covid en cultuur.”

LEES OOK. “Disproportioneel”: Raad van State veegt sluiting cultuursector van tafel

“Ik loop al een kwartier rond met kiekenvlees”, zegt acteur Stany Crets. “Het is grote stap in de juiste richting dat random beslissingen van de overheid toch teruggefloten kunnen worden. Dit is een onwaarschijnlijke overwinning voor de cultuur én voor de democratie. Het is een mooi precedent, ook voor andere sectoren. Dit is een niet te onderschatten scharniermoment in de hele coronacrisis. Hier wordt een signaal gegeven aan de overheid: “get your shit together”. Persoonlijk had ik verwacht dat het besluit lang op zich zou laten wachten, maar blijkbaar zag de Raad van State de urgentie ervan in.” In de onmiddellijke praktijk verandert dit voor Crets niet veel. “We hebben net de speelreeks van The sound of music afgeblazen en verplaatst naar Pasen, dat kunnen we nu niet zomaar terugdraaien. Het zou ook niet rendabel zijn, zolang we niet op volle capaciteit kunnen spelen.”

De Studio: “Hopen maandag te hervatten”

Ook Marc Verstappen van cultuurhuis De Studio in Antwerpen reageert verheugd. “Dit is zeer positief nieuws. Nog meer voor de bioscopen dan voor de theaters, want voor cinema’s is dit een economisch zeer belangrijke periode.” De Studio herbergt zowel een theaterzaal als een filmwerking. Verstappen is al druk aan het heen en weer mailen om de activiteiten weer te kunnen heropstarten. “Deze week is allicht verloren, maar ten laatste op maandag hopen we weer te kunnen hervatten. Maar eerst personeel optrommelen.”

Mike Naert van concertzaal Het Depot in Leuven is blij verrast met de beslissing van de Raad van State, maar houdt een slag onder de arm. ‘We moeten rustig bekijken wat het juist inhoudt. Ik begrijp dat het een terugkeer is naar de vorige situatie, waarbij we nog steeds maar mogen werken met een zaalcapaciteit van maximum 200 mensen. Dat is voor ons niet rendabel om concerten te organiseren.” Maar Naert is optimistisch. “Dit is een belangrijke mentale overwinning en een erkenning dat onze sector veilig kan werken. En het is ook niet slecht dat deze keer de politiek eens wordt teruggefloten op hun absurde beslissing, nadat het de voorbije twee jaren telkens de cultuursector was die werd teruggefloten.”

Mad Festival: “We weten het niet meer”

“Bij Mad Festival weten we het even niet meer”, zucht organisator Dre Demet. De eerste editie van het grote Antwerpse circusfestival was gepland voor 6 tot 9 januari, maar Demet aarzelt of het nog haalbaar is om de organisatie opnieuw op te starten. “Na het Overlegcomité van 3 december gingen we voluit met communiceren en het bestellen van licht- en geluidsmateriaal, tenten en tribunes, generatoren... Om bij het laatste Overlegcomité op 22 december die trein weer keihard te moeten stoppen, alle artiesten en leveranciers te annuleren, ticketkopers terug te betalen, trucks naar huis sturen... Kunnen we op een week tijd die hele festivaltrein opnieuw op snelheid krijgen? Alles weer bestellen, opnieuw agenda’s checken, opnieuw communiceren naar een publiek? Dit is voor ons eigenlijk een worst case scenario.”

In Gent zou vanavond de concertreeks Zebrawoods van start zijn gegaan met een optreden van Gabriel Rios. Volgende week stonden ook nog Trixie Whitley, The Great Belgian Songbook en Mauro Pawlowski op het programma. “We hadden net alles opgebouwd en moesten alleen nog de brandblusapparaten ophangen toen we het bericht kregen dat het toch niet mocht doorgaan”, vertelt organisator Lawrence Liedts. “En vandaag zijn we net klaar met alles weer af te breken en nu mag het tóch. Maar het is praktisch onmogelijk om alles op zulke korte termijn weer herop te starten. Niet qua infrastructuur, niet qua personeel en niet voor de artiesten. Op een bepaald moment houdt het op. We waren ook al van een capaciteit van 400 mensen naar 200 moeten gaan, wat extra kosten betekende voor de stoelen en minder inkomsten. We betalen de artiesten wel dertig procent van hun gage uit en als alternatief organiseren we Voi-Là.” Dat is een gratis expo met gratis glühwein en gratis croque-monsieurs. Onder meer Honoré d’Ho, Carl De Keyzer, Nick Ervinck en Thomas Verfaille doen mee.

Verlinden: “Zouden kunnen terugkeren naar maatregelen van vorige week”

Vanuit politieke hoek was MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez er als de kippen bij om te reageren. “De Raad van State wijst erop dat het niet bewezen is dat cultuurhuizen besmettingshaarden zijn”, benadrukt Bouchez op Twitter. “De MR heeft een jaar geleden wetenschappelijk bewijs gevraagd toen de de contactberoepen werden gesloten. We zijn daarin niet gevolgd...”

“We moeten nu snel schakelen om de cultuursector een antwoord te geven op de vragen die ze heel duidelijk hadden laten klinken”, reageerde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in Terzake op Canvas. “Een van de voorstellen zou kunnen zijn dat we terugkeren naar de maatregelen van voor het koninklijk besluit van vorige week’, zegt ze. “Op die manier zou er weer een beperkt aantal voorstellingen, op een veilige manier mogelijk zijn.”

“Ik pleit opnieuw, zoals ik al weken voorstel, om op basis van stappenplannen en protocollen – opgemaakt met de sector zelf – de cultuursector op een proportionele en veilige manier open te houden, in functie van de capaciteit en uitrusting van een zaal”, reageert Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer (CD&V). Die noemt het “een goede zaak dat het middenveld zich kan richten tot de Raad van State, die zich over rechtshandelingen kan uitspreken, en deze schorsen of vernietigen”.

Pvda-voorzitter Raoul Hedebouw spreekt op Twitter van “een straf voor de partijen van de federale meerderheid”. “De Raad moest tussenkomen tegen een regering die zijn eigen beslissingen niet meer uitgelegd krijgt.”

 Filip Tielens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer