Stany Crets op het protest van de cultuursector tegen het coronabeleid van afgelopen zondag. © BELGA

Stany Crets na schorsing sluiting cultuursector: “Schadeclaims volgen”

“Een symbolische overwinning op een kwakkelend coronabeleid.” Zo noemt theatermaker Stany Crets de beslissing van de Raad van State om de sluiting van de cultuursector door het jongste Overlegcomité te schorsen. “Er zullen schadeclaims volgen.” Michael De Cock van de KVS vraagt de politici om verantwoordelijkheid te nemen.

grvr

LEES OOK. Raad van State schorst sluiting van cultuursector, maar beslissing geldt niet voor cinema’s

“De deur staat op een kier en onze schoen zit er stevig tussen”, zegt Stany Crets, Antwerps theatermaker en een van de drijvende krachten achter het protest van de cultuursector afgelopen zondag. “We tellen opnieuw mee. We staan weer wat sterker als er nog eens regels moeten afgesproken worden.”

Nu de Raad van State de sluiting van de cultuursector van tafel veegt, mogen de cultuurhuizen opnieuw open volgens de maatregelen die eerder beslist waren: met maximum tweehonderd bezoekers, een Covid Safe Ticket (CST) als bewijs en mondmaskers. In principe kan dat meteen. “Voor kleine producties die makkelijk opnieuw kunnen opstarten, is zoiets mogelijk”, stelt Crets. “Maar voor grote voorstellingen kan dat niet. Dat zou ook niet rendabel zijn.”

Dat vind ook Michael De Cock, artistiek directeur van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in Brussel. “Een theater doe je niet open en dicht in een uur. Het is geen flipperkast. Het lichtzinnige politieke beleid heeft veel schade aangericht. De Raad van State oordeelt dat de maatregel disproportioneel is. Dat zijn exact de bewoordingen die ik eerder op de dag gebruikte in VTM Nieuws. Veel mensen hebben voor en achter de schermen inspanningen geleverd om dat aan te tonen. Dat de Raad van State nu bevestigt dat de politiek slecht huiswerk heeft geleverd, is heel belangrijk.”

Stappenplan

De Cock blikt vooruit naar het overleg van volgende week met minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). “Het beleid was fout. Neem dan de verantwoordelijkheid en corrigeer het. Er wordt gesproken van een stappenplan voor een heropening. Wel, maak daar werk van en zorg ervoor dat we nooit meer dicht moeten gaan, graag.”

Theatermaker Stany Crets verwacht de komende dagen en weken schadeclaims van de getroffen cultuurhuizen. “Voorstellingen moesten geannuleerd worden en boekingen omgezet. Dat heeft geld gekost en dat blijkt nu onterecht. Iemand zal moeten opdraaien voor dat kostenplaatje.”

Michael De Cock, artistiek directeur van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg. ©  BART DEWAELE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER