©  Disney+

Plus ArtikelStreaming

Hoe cultpersonage Boba Fett een nieuw publiek moet warm maken voor Star Wars

Hasselt -

Hét cultpersonage uit het Star Wars-inversum - Boba Fett - kreeg de afgelopen vier decennia maar enkele lijnen tekst in de films. Nu plaatst streamingdienst Disney+ hem op een piëdestal met de tv-reeks The Book of Boba Fett. Fans tellen af om meer over het mysterieuze personage te weten te komen.

Roel Damiaans

LEES OOK. Zal ‘Squid Game’ de strijd winnen? Dit zijn onze favoriete bingereeksen van het jaar

Toen Disney in 2012 vier miljard dollar neertelde voor de rechten van Star Wars stond het in de sterren geschreven dat er nieuwe films en afgeleide tv-series zouden komen. “Star Wars zal altijd blijven bestaan, maar dankzij Disney heeft de franchise een nieuwe boost gekregen en spreekt het ook een veel breder en jonger publiek aan. Als ik in de jaren ‘90 vertelde dat ik zot was van Star Wars, dan was dat allesbehalve cool. Vandaag lijkt iedereen wel fan te zijn. Een goede evolutie”, zegt Tim Veekhoven (45) uit Tessenderlo, voorzitter van de Belgische Star Wars-fanclub TeeKay-421.

Tim Veekhoven heeft in zijn uitgebreide collectie ook ruimte voor de cultfiguur van Boba Fett. ©  Karel Hemerijckx

Wekker

Met de bejubelde reeks The Mandalorian mikte Disney al op een jonger, bingehongerig kijkpubliek. De nieuwe reeks The Book of Boba Fett gaat op dat elan verder. En in 2022 volgen nog reeksen en animatieseries.

Tim Veekhoven heeft zijn wekker al ingesteld. “Woensdagochtend om 9 uur ’s ochtends, het moment dat de eerste aflevering wordt uitgezonden, zit ik voor mijn televisie. “De makers hebben verschillende verrassingen beloofd. Iets om naar uit te kijken want veel weten we na vier decennia nog niet over dit personage.”

Boba Fett in Return of the Jedi uit 1983. ©  ISOPIX

Boba Fett dankt volgens Veekhoven zijn cultstatus aan de waas van mysterie die over het personage hangt. “In de eerste films uit de jaren ‘80 kwam hij af en toe in beeld, maar in die films heeft hij nooit zijn helm afgezet. De fans wisten niet hoe Boba Fett eruitzag. Was het iemand met een andere huidskleur? Of misschien een alien en geen mens?”

Western

De documentaire Under The Helmet: The Legacy of Boba Fett, die eveneens op Disney+ te zien is, geeft een beetje achtergrondinformatie. De bedenkers vertellen wat hen geïnspireerd heeft om dit personage te ontwerpen. “Hij is gebaseerd op de revolverheld die Clint Eastwood speelt in de western The Man With No Name van Sergio Leone. De cape die Boba Fett draagt, is bijvoorbeeld een knipoog. Een andere verwijzing naar de oude westerns, is het gerinkel van de sporen aan zijn laarzen”, aldus Veekhoven. En het typische T-vizier is dan weer afgeleid van middeleeuwse helmen.

De in 2020 overleden acteur Jeremy Bulloch speelde Boba Fett in de eerste Star Wars-films, maar hij zette nooit zijn helm af. Hij was een graag geziene gast op fanmeetings.  ©  ISOPIX

De in 2020 overleden Britse acteur Jeremy Bulloch nam in de eerste drie films de rol van Boba Fett voor zijn rekening, maar hij kwam nooit herkenbaar in beeld als Fett. “Bulloch was toch een graag geziene gast op fanmeetings wereldwijd. Hij was zeer benaderbaar en ondanks zijn leeftijd trok hij vaak het kostuum van Boba Fett nog aan.”

In The Book of Boba Fett kruipt Temuera Derek Morrison in de rol van de premiejager. ©  Disney+

Sinds The Mandalorian, de vorige spin-off uit 2020,draagt de Nieuw-Zeelandse acteur Temuera Derek Morrison het kostuum van Boba Fett. “Dezelfde acteur vertolkte ook de rol van Jango Fett - de vader van Boba - in Attack of the Clones.”

Peperduur actiefiguurtje

Veekhoven heeft als verstokte Star Wars-fan ook een uitgebreide collectie. “Het vintage actiefiguurtje van Boba Fett vind je nog geregeld als los exemplaar. In originele verpakking is dat veel moeilijker, daar worden forse bedragen voor betaald.” Aan het actiefiguurtje kleeft nog een apart verhaaltje. “Het harnas van Boba Fett is uitgerust met een raketlanceerder op de rug. Speelgoedfabrikant Kenner maakte aanvankelijk prototypes die de raket konden afvuren. Maar omdat in die periode in de VS een jongen bij een soortgelijk stuk speelgoed in zijn oog had geschoten, krabbelden ze bij Kenner terug. Sommige van die prototypes circuleren nog en zijn héél gewild. Wie er zo eentje wil, zal moeten kiezen: ofwel koop je een huis, ofwel zo’n prototype. Over zulke prijzen gaat het.”

Enkele actiefiguurtjes - niet de peperdure - van Boba Fett uit de collectie van Tim Veekhoven. ©  Karel Hemerijckx

The Book of Boba Fett, vanaf 29 december 2021 te zien op Disney+. Ook op Disney+ te zien: de documentaire Under The Helmet: The Legacy of Boba Fett.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer