Radio 2

Witte kerst in Ieper door vervuiling: "Schuim wellicht niet gevaarlijk"

Het was een opvallend gezicht in Ieper op Kerstdag. De bermen en het fietspad langs de Oostkaai kleurden wit. Niet door een laagje sneeuw, maar door een soort schuim, wellicht afkomstig van een bedrijf uit de buurt. De milieudienst van Ieper onderzoekt de zaak.

De milieudienst van Ieper vermoedt dat het gaat over een bedrijf dat op 4 november van de provincie een tijdelijke proefvergunning heeft gekregen om te lozen in de rioleringen. Daarbij was aangehaald dat er maatregelen moesten komen om schuimvorming te beperken. "Mogelijk gaat het om resten van detergenten uit spoelwater, die in combinatie met debiet en verval beginnen te schuimen", zegt milieuambtenaar Erik Marrecau.

Niet schadelijk, zolang dit soort schuim niet in beken en kanalen terechtkomt

Erik Marrecau, milieuambtenaar van Ieper

Het schuim zou niet schadelijk zijn, maar de stad volgt het wel verder op. "We verwachten geen milieuvervuiling, zolang dit soort schuim niet in oppervlaktewater zoals het nabijgelegen Kanaal Ieper-IJzer of de Bellewaerdebeek, terechtkomt. Zeker in de zomerperiode kan dat nefast zijn. Nu zitten de vissen in diepere delen van het water. In dit geval lijkt het schuim te zijn afgevoerd via de riolering, maar bij veel regen kan deze substantie via een overstort toch in het kanaal stromen. Het valt dus nooit 100 procent uit te sluiten.”

Overleg na vakantie

De Vlaamse milieu-inspectie volgt het dossier op de voet en is sinds 15 november al 3 keer ter plaatse geweest, omwille van schuimvorming op de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Aquafin, enkele kilometers verderop aan de Diksmuidseweg.

Na de kerstvakantie is er een overleg gepland met het vermoedelijke betrokken bedrijf. “In het kader van de proefvergunning verwachten we een rapport van het bedrijf. Er bestaat een product om zo'n schuimvorming te onderdrukken. Wat er uiteindelijk verkeerd liep, zal nog moeten blijken”, besluit Marrecau.

Radio 2

Meest gelezen