Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Niet betalen alimentatie komt Australiër duur te staan: man mag komende 8.000 jaar Israël niet meer verlaten

Een Australische man zit tot het jaar 9999 vast in Israël. De staat uit het Midden-Oosten legde hem een verbod op om het land te verlaten omdat hij zijn ex-vrouw en twee kinderen ruim twee miljoen euro aan alimentatie verschuldigd is. Het is niet meteen duidelijk of de man tot op heden niets heeft betaald, of hij het volledige bedrag in één keer moet aflossen opdat het reisverbod opgeheven wordt. 

De 44-jarige Australiër Noam Huppert was getrouwd met een Israëlische vrouw. Het koppel woonde “Down Under”, maar in 2011 besloot zijn toenmalige echtgenote terug te keren naar haar geboorteland. Hun twee kinderen, toen respectievelijk drie maanden en vijf jaar oud, kwamen met haar mee. Een jaar later maakte ook Huppert de oversteek naar Israël. Maar dat draaide uit op een sisser: het paar ging uit elkaar en de Australiër mocht het land niet verlaten. 

En het ziet er niet meteen naar uit dat daar de komende 8.000 jaar verandering in komt. Dat blijkt uit het verhaal dat Huppert vertelde aan de Australische nieuwssite News.com.aus, dat het relaas nu pas naar buiten brengt.

In 2013 legde Israël Huppert een verbod op om de staat te verlaten tot en met 31 december 9999. Dat is de langst mogelijke periode in de onlinesystemen van de Israëlische autoriteiten. Het land straft Huppert omdat hij zijn ex-vrouw en twee kinderen een som van ruim twee miljoen euro verschuldigd is.

Na de relatiebreuk zo’n acht jaar geleden, trok de vrouw naar een Israëlische familierechtbank. Die oordeelde dat de Australiër zijn twee minderjarige kinderen iedere maand 5.000 sjekel moest betalen, wat omgerekend zo’n 1.400 euro is. De alimentatie stopt op hun 18e verjaardag. Het vonnis impliceerde eveneens dat Huppert het land niet mocht verlaten tenzij hij de alimentatie betaalde. 

"Levensbedreigende ervaring"

Het is voorlopig niet helemaal duidelijk of de Australiër tot op heden geen geld heeft gestort, of hij de twee miljoen euro in één keer volledig moet betalen om Israël te mogen verlaten. “Ik zit hier vast sinds 2013 en ben net zoals heel wat andere buitenlanders slachtoffer van het Israëlische rechtssysteem, enkel en alleen omdat we getrouwd waren met Israëlische vrouwen”, zei de man aan nieuwssite News.com.au. Huppert. “Ik wil lotgenoten helpen in deze levensbedreigende ervaring.” 

De Israëlische familiewet wordt regelmatig door het slijk gehaald. Hij zou vrouwen immers discrimineren. In 2018 berekende het ministerie van Financiën dat 43 procent van de gescheiden vaders iedere vorm van alimentatie weigerde te betalen. Vrouwen rekenden daarom op de steun van staatsfondsen, maar door budgettaire disputen werden die bedragen afgelopen zomer teruggedrongen. 

In 2017 werd echter besloten dat vaders niet langer alleen moeten opdraaien voor de alimentatie, zeker wanneer een ex-vrouw meer verdient dan hen. Een rechter sprak zich toen uit over de aard van de Israëlische familiewet, die volgens hem gekenmerkt wordt door een gebrek aan gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Hij zag echter geen enkele reden om mannen in alle omstandigheden meer alimentatie te laten betalen dan vrouwen. 

Meest gelezen