© BELGA

“Aanstelling Demir zal ook gevolgen hebben lokaal in Genk”

“De aanstelling van Zuhal Demir (N-VA) tot staatssecretaris zal vanzelfsprekend ook gevolgen hebben lokaal in Genk.” Dat zegt de sterke man van N-VA Genk, Jos Lantmeeters. Sinds de verhuizing van Demir van Antwerpen naar Genk, werd aangenomen dat zij de lijst zou trekken bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Maar dat plan lijkt nu flink in de war gestuurd.

tvd

Begin vorig jaar verhuisde Demir van Antwerpen terug naar haar geboortestad Genk, om dichter bij haar familie te zijn en beter te kunnen zorgen voor haar zieke moeder. Politiek gezien kwam haar verhuizing N-VA ook niet slecht uit. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 belooft de strijd in Genk immers hard te worden, want na Demir verhuisde ook Meryame Kitir (sp.a-fractieleidster in de Kamer) naar Genk. Burgemeester Wim Dries (CD&V) krijgt er dus stevige concurrentie.

Al zal die misschien niet van Demir komen, nu de partij haar federaal nodig heeft. “Haar aanstelling zal vanzelfsprekend ook gevolgen hebben lokaal in Genk”, zegt Jos Lantmeeters, Vlaams parlementslid en huidig N-VA-fractieleider in Genk. “Zowel voor Zuhal - die een tijdje minder zichtbaar was omdat ze bij veel bij haar moeder was - als voor ons wat dit geen gemakkelijke beslissing. We zijn volop bezig met de lijstvorming. Tegen de zomer willen we klaar zijn. Ten eerste is het zeer positief dat de partij inhoudelijk voor Zuhal heeft gekozen, omdat ze het perfecte rolmodel is als staatssecretaris voor gelijke kansen en armoedebestrijding. Zij weet als geen ander dat als je kansen krijgt en die ook grijpt, er veel mogelijk is. Anderzijds steekt Genk er ook qua kop en schouders bovenuit wat armoede betreft in Vlaanderen. Dat Zuhal nu op armoedebestrijding komt, zal de aandacht voor Genk en Limburg alleen maar ten goede komen.”

© Sven Dillen

Volgens Lantmeeters is de aanstelling van Demir niet bedoeld om haar in de picture te zetten in de aanloop naar volgend jaar. “Dit is geen strategie om toch burgemeester te kunnen worden. Ze is aangesteld omdat ze inhoudelijk de beste is. Het is nu aan ons om te kijken hoe we dit lokaal kunnen verzilveren. We hebben het ook gisteren nog over de lijstvorming gehad. Zuhal en ik vullen elkaar perfect aan. Ik ben een iets oudere man van 53 (lacht), zij een jonge vrouw van 36. Ik ben vooral bezig met de harde dossiers, zij met het sociale. We zullen de komende maanden bekijken wie best geschikt is om de lijst in 2018 te trekken. We hebben allebei ambitie, maar of de aanstelling van Zuhal Demir nu betekent dat Jos Lantmeeters de lijst zal trekken is nog niet beslist. De kansen voor beiden zijn even groot. En misschien staan we volgend jaar wel allebei bovenaan de lijst. Iemand op 1, de andere op 2.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer