© ATV

Antwerpse seriemoordenaar Stephaan Du Lion (57) in laatste rechte lijn richting assisen

Deurne -

De raadkamer heeft woensdag het dossier van glazenwasser Stephaan Du Lion (57) doorverwezen naar de kamer van inbeschuldigingstelling, de laatste stop voor het hof van assisen. De glazenwasser uit Deurne zit sinds oktober 2018 in de gevangenis nadat zijn DNA gelinkt kon worden aan de moord op de Antwerpse Ariane Mazijn (30) uit 1992. Sindsdien bekende hij nog drie andere moorden op vrouwen uit het Antwerpse.

nelo, jtp

LEES OOK. Dochter van seriemoordenaar Stephaan Du Lion spreekt voor het eerst: “Mijn vader heeft ook mijn leven kapotgemaakt”

Glazenwasser Stephaan Du Lion uit Deurne werd 26 jaar na de feiten opgepakt voor de moord uit 1992 op Ariane Mazijn (30) in Antwerpen. Haar vriend had haar lichaam op 17 juni 1992 aangetroffen in een studio aan de Mechelsesteenweg in Antwerpen. Ze werd gewurgd met een snoer en had ook verscheidene snij- en steekwonden.

Du Lion bleef jarenlang buiten schot, tot hij in 2015 veroordeeld werd voor een mislukte inbraak bij zijn vorige werkgever. Na de veroordeling kwam zijn DNA in de databank van veroordeelden terecht. Dat DNA kon gelinkt worden aan een spoor dat op het snoer werd teruggevonden, waarmee Mazijn gewurgd werd. Du Lion ging na enig aarzelen over tot bekentenissen.

Ariane Mazijn. © Faroek /VTM nieuws

Daarna legde hij nog een tweede en derde verklaring af waarbij hij nog drie andere moorden bekende: op Eve Poppe (38) in 1992, Maria Van Den Reeck in 1994 en op Lutgarda Bogaerts (28) in 1993. Deze vonden alle drie plaats in Antwerpen en omgeving. Toch vermoedde het parket dat de glazenwasser mogelijk ook elders toegeslagen heeft. Experts lieten eerder al weten dat ze moeilijk kunnen geloven dat Du Lion gestopt zou zijn na vier moorden.

Cold cases

Het Antwerpse gerecht breidde in 2020 het onderzoek naar seriemoordenaar uit naar het hele land. Het parket stuurde een brief naar alle 113 politiezones in Vlaanderen en Brussel met de vraag om al hun onopgeloste zaken uit te spitten, om zo na het gaan of de glazenwasser niet nog meer feiten gepleegd heeft.

Tientallen zaken werden opnieuw onder de loep genomen. Zo ook de onopgehelderde moord op de 17-jarige Tania Van Kerkhoven. Het meisje werd in 1993 vermoord na een fuif in jeugdhuis De Wommel in Fort II in Wommelgem. Haar lichaam werd de volgende ochtend gevonden in gemeentepark Brilschans in Berchem, vlakbij de toenmalige woonplaats van Du Lion.

LEES OOK. COLD CASE. Tania Van Kerkhoven (17) kwam nooit meer thuis na jeugdhuisfuif

Deze onderzoeken leverden echter geen belastende elementen op tegen Stephaan Du Lion. Hij wordt hier dus ook niet voor vervolgd.

Assisenproces in 2022?

“Na drie jaar werd het dossier inderdaad doorverwezen”, bevestigt advocaat Christian Clement, die samen met mr. Jente Denckens optreedt voor Stephaan Du Lion. ”Onze cliënt berust in zijn lot en wacht het assisenproces af.” Du Lion was woensdagmorgen ook zelf aanwezig op de raadkamer, zoals de voorbije drie jaar meestal het geval was.

Of het assisenproces in 2022 dan wel 2023 zal plaatsvinden, is nog niet duidelijk. “Wij hopen natuurlijk zo spoedig mogelijk”, aldus de advocaten van Du Lion.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen