Protest tegen project Shell in Zuid-Afrika
AFP or licensors

Oliebedrijf Shell moet omstreden onderzoek naar gasvoorraden in Zuid-Afrika stilleggen

In Zuid-Afrika moet olie- en gasconcern Shell stoppen met hun omstreden project, het concern mag namelijk geen seismisch onderzoek meer uitvoeren voor de toeristische Wild Coast, in het oosten van het land. Dat heeft een rechter in Zuid-Afrika beslist. Het is een overwinning voor milieuorganisaties, die waarschuwden voor de negatieve impact op het milieu.Ā 

De Nederlandse-Britse olieconcern Shell wil aan de oostkust in Zuid-Afrika naar olie- en gasvoorraden zoeken door seismisch onderzoek. Het onderzoek zou vier tot vijf maanden duren en een oppervlakte van meer dan 6.000 vierkante kilometer in beslag nemen. Maar het concern heeft het onderzoek moetenĀ stilleggen.

MilieuorganisatiesĀ waren namelijk naar de rechtbank gestapt omdat het onderzoek van Shell plaatsvindt aan de relatief ongerepte WildĀ Coast, waar onder meer walvissen, dolfijnen en zeehonden leven. Door de seismische tests, worden geluidsgolven door de WildĀ CoastĀ geblazen en dat zou het leven in zee schaden volgens de activisten. Ook lokale gemeenschappen hadden zich aangesloten bij deĀ rechtszaakĀ tegen Shell, zij vonden dat hun rechten op onder andere visserij niet waren gerespecteerd.

Wat is seismisch onderzoek?Ā 

Seismisch onderzoek wordt uitgevoerd om in kaart te brengen wat zich in de ondergrond bevindt. Daarbij worden geluidsgolven in de grond gestuurd. Bij seismisch onderzoek in water worden schokgolven in het water naar de zeebodem geblazen.Ā Het geluid dat terugkeert, verraadt of er bijvoorbeeld olie in de rots zit.

Rechter: "Onvoldoende overleg"

De activisten zijn dan ook zeer blij met de beslissing van de rechtbank en bekijken het als een overwinning van het milieu en de "stemloze" lokale bevolking. "De lokale gemeenschap wordt deze keer niet genegeerdā€, zei een van de advocaten van de milieuorganisaties nog.Ā 

Protest tegen project Shell in Zuid-Afrika
AFP or licensors

De rechtbank liet het onderzoek stilleggen omdat er onder meer ā€œonvoldoende overlegā€ was gepleegd, Shell had ook onvoldoende aangetoond dat het seismische onderzoek niet schadelijk zou zijn voor het zeeleven.

De lokale gemeenschap wordt deze keer niet genegeerd

Advocaat milieuorganisaties

Deze keer was de uitspraak gunstig voor de activisten. Een andere rechtbank in Zuid-Afrika had eerder deze maand een vraag van de milieuorganisaties in kort geding nog verworpen.Ā 

Shell: "Deze studies al meer dan 50 jaar uitgevoerd"

Oliebedrijf Shell heeft intussen gereageerd op de uitspraak. "We respecteren de uitspraak van de rechtbank en hebben het onderzoek stopgezet terwijl we het vonnis onderzoeken", zei een woordvoerder van Shell. "Dergelijke studies worden al 50 jaar uitgevoerd, met meer dan 15 jaar diepgaand onderzoek.ā€

Protest tegen project Shell in Zuid-Afrika
AFP or licensors

Volgens Shell is Zuid-Afrika erg afhankelijk van import voor een groot deel van zijn energiebehoefte. "Als er levensvatbare hulpbronnen ontdekt worden op zee, kunnen die een belangrijke bijdrage leveren aan de energiezekerheid van het land", zei de woordvoerder nog.

Ook de Zuid-Afrikaanse minister van Energie had het project van Shell verdedigd. Hij beschuldigde de tegenstanders ervan de hoognodige economische investeringen in het land te blokkeren. Hij veroordeelde ook deĀ verschillende manifestaties die de milieuactivisten en andere tegenstanders in december georganiseerd hadden.

De Wild Coast maakt deel uit van de Oostkaap in Zuid-Afrika, aan de Indische Oceaan. De kuststrook is ongeveer 300 kilometer lang en omvat verschillende natuurreservaten en beschermde maritieme zones.

Protest tegen project Shell in Zuid-Afrika
AFP or licensors
Protest tegen project Shell in Zuid-Afrika
AFP or licensors

Meest gelezen