Overlegcomité schroeft regels cultuursector terug naar situatie van voor 22 december

De voorwaarden voor de culturele sector worden teruggeschroefd naar degene die op het Overlegcomité van 3 december werden vastgelegd. Dat heeft het Overlegcomité van de federale regering en de deelstaten woensdagavond beslist. De voorwaarden zullen ook gelden voor bioscopen en de evenementensector. Sportwedstrijden met publiek en recreatieve bowling blijven verboden.

Velen kwamen afgelopen zondag op straat om te protesteren en verschillende culturele organisaties stapten naar de Raad van State om de verplichte sluiting ongedaan te maken. Gisteren oordeelde de Raad van State dat de sluiting “disproportioneel” was en “niet steunde op adequate motieven”.

LEES OOK. Politiek lijdt zwaar gezichtsverlies na cultuurarrest van Raad van State: “Dit schouwspel is gênant, ik heb het nog nooit eerder meegemaakt”

Nieuw koninklijk besluit

De cultuursector gaat nu dus terug naar de maatregelen van 3 december. Enkel zitplaatsen, mondmaskers, het CST en maximaal 200 bezoekers zijn voortaan de vuistregels voor de cultuur- en bioscoopsector. “Zo geven we gehoor aan de eisen van de cultuursector en de Raad van State”, zegt Verlinden in een eerste reactie.

Volgende week volgt een nieuw overleg om de epidemiologische situatie opnieuw te evalueren en een structurele oplossing uit te werken voor de cultuursector. “Voor de toekomst moeten er meer proportionele normen komen, zodat we met dit virus kunnen leven, met respect voor onze fysieke gezondheid, maar ook voor mentaal welzijn”, verklaarde Ecolo-vicepremier Georges Gilkinet dinsdagavond.

LEES OOK. Theaterhuizen, concertzalen en bioscopen mogen opnieuw openen, doen ze dat ook meteen? Wie opent wanneer? Een overzicht

Reactie Jambon

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is tevreden dat er na het arrest van de Raad van State dinsdag opnieuw een geldig federaal koninklijk besluit over de cultuursector is. “We moeten wel zo snel mogelijk terugkeren naar een gemoduleerd systeem waarbij culturele infrastructuren op basis van proportionaliteit kunnen opengaan, zoals dat in Vlaanderen lange tijd gedurende de coronacrisis goed heeft gewerkt (periode voor de pandemiewet van kracht werd, red.)”, zegt Jambon.

“Bij het volgende Overlegcomité zal ik een aangepaste versie van dit Vlaamse systeem van proportionaliteit voor de cultuursector op tafel leggen”, aldus nog de minister-president. “Daarover ben ik volop in overleg met de sector. Uiteraard zullen de te nemen maatregelen afhankelijk zijn van de epidemiologische toestand op dat moment. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat we de cultuursector zo snel mogelijk kunnen laten heropleven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER