Ouders verongelukte kinderen plaatsen lege kinderkamers op Booking.com

De vereniging van Ouders van Verongelukte Kinderen heeft foto’s van kamers van verongelukte kinderen op hotelwebsite Booking.com geplaatst. Die kamers kunnen niet echt geboekt worden, maar moeten vooral mensen aanzetten om voorzichtiger te zijn in het verkeer. "Zeker wie met de auto op vakantie gaat."

"Veel ouders die een kind hebben dat verongelukt is in het verkeer laten hun kamers onaangeroerd", zegt Geoffrey Hantson van reclamebureau Happiness die de campagne bedacht in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Het is vaak de meest tastbare herinnering die ze nog hebben."

"We hebben beslist een aantal van die kamers op Booking.com te zetten, als een soort symbolische daad om iedereen eraan te herinneren om extra voorzichtig te zijn op de weg", gaat hij voorts. "Zeker voor wie met de auto op vakantie gaat."

Schokkend zou ik het zeker niet noemen, maar wel confronterend

Hantson geeft toe dat het een confronterende campagne is. "Schokkend zou ik het zeker niet noemen, maar wel confronterend", legt hij uit. "Het is ook zeer confronterend dat nog steeds mensen blijven rijden onder invloed, te snel rijden of achter het stuur op hun smartphone bezig zijn."

Beluister hier het gesprek in "De wereld vandaag":

Een van die kamers is de slaapkamer van Stan uit Maaseik. "Deze kamer is niet te huur. Hij is nochtans leeg en onveranderd gebleven sinds het overlijden van Stan tijdens een verkeersongeval, in 2019", staat er bij kamer op Booking.com.

"Ik denk dat zijn kamer zijn heiligdom was", zegt Stans moeder. "Dat was de plek waar hij helemaal zijn eigen ding kon doen. Ik kan het niet over mijn hart halen om daar iets weg te halen. Het is zijn kamer en blijft zijn kamer. Het is confronterend: hier staat alles te wachten, maar hij komt niet meer terug."

Als we hiermee kunnen bereiken dat er zelfs maar één ongeval minder gebeurt, dan is dat pure winst

Voor het rouwproces van veel ouders is het belangrijk om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt met een ander kind. Dat speelt ook mee voor de ouders van Stan. "Als we hiermee kunnen bereiken dat er zelfs maar één ongeval minder gebeurt, dan is dat pure winst", zegt Stans vader. "En zijn het er meer en neemt de bewustwording toe, dan is dat winst."

Meest gelezen