© Jan Van der Perre

Middelheimmuseum beschermt beelden tegen vriesweer met zelfgemaakte kubussen

De fragiele beelden van openluchtmuseum Middelheim zijn deze winter heel de tijd zichtbaar. Ze worden voor het eerst niet ingepakt in zwarte doeken, maar wel in zelfgemaakte doorzichtige kubussen. Dat geeft ze misschien wel nog meer uitstraling.

Rebecca Van Remoortere

Het openluchtmuseum Middelheim is normaal gezien tijdens de winter net iets minder interessant om te bezoeken. Meer dan 25 beelden in het park worden dan ingepakt in zwarte doeken of in donkere constructies om ze te beschermen tegen weer en wind.

Nu heeft het museum er samen met restauratieatelier Lapis Arte bvba iets op gevonden. “We pakten de voorbije weken zo’n vijfentwintig fragiele buitenbeelden in om ze te beschermen tegen vriesweer. Ze blijven voor het eerst zichtbaar voor iedereen. Samen met Lapis Arte bedachten we een nieuwe modulaire constructie van stellingen en transparante doeken, met genoeg ruimte rondom het beeld. En een transparant dak dat het zonlicht mooi doorlaat”, klinkt het.

Zo is de ijsbeer dichtbij de ingang van het park nog altijd een blikvanger, ook in de gure wintermaanden die ons nog te wachten staan. De ijsbeer staat nu in een soort kooi met plastic wanden. Boven de ijsbeer ligt een plaat in plexiglas zodat het beest niet nat kan worden bij regenval. Aan de voorkant is een soort venster voorzien waardoor het lijkt alsof de beelden ingekaderd zijn.

De nieuwe werkwijze valt ook de bezoekers van het museum op. Philippe (50) en zijn gezin waren hier nog nooit eerder geweest. “Alleen toen ik een kleuter was, maar daar weet ik niets meer van. We wilden eigenlijk naar de Verbeke Foundation gaan, maar dat was vandaag gesloten. Dus zijn we hier beland. Het is hier rustig en ik ben heel blij dat alle beelden nog zichtbaar zijn. Het zou jammer zijn als we al die beelden die nu ingepakt zijn, niet zouden kunnen zien. Maar de kinderen, die vinden de boot die aan de ingang hangt wel nog altijd het mooiste van heel het park.”

 © Jan Van der Perre

Moet ook nog gezegd: de toeristen die ervoor kiezen om deze dagen naar het Middelheimmuseum af te zakken, zijn waarschijnlijk beter af dan de hordes toeristen in de binnenstad. In het Middelheimmuseum is het rustig en stil en is er van de grote drukte niets te bespeuren.

 © Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER