Archief VRT NWS

"Nederlanders willen lockdown wegknallen, ook al mag het niet", zegt uitbater vuurwerkwinkel Drutti in Lanaken

Het is momenteel ontzettend druk in de vuurwerkwinkels in Belgisch-Limburg. Opvallend veel Nederlanders komen vuurwerk kopen, al mogen ze officieel geen vuurwerk afsteken in Nederland. "Maar daar lijken ze zich niets van aan te trekken", zegt Lucien Drutti van vuurwerkwinkel Drutti in Lanaken. "Ze zijn de lockdown en de coronaregels beu en willen die op oudejaarsavond wegknallen."

"Het maakt de Nederlanders niet uit wat er nog te koop is", zegt Lucien Drutti. "Veel artikelen zijn al niet meer te krijgen, maar dat maakt hen niet uit. Ze mogen ook niet meer dan 1 kilo meenemen want wij en zij kunnen gecontroleerd worden. Maar alles is goed voor hen en ze gaan echt heel blij weg met hun vuurwerk. Ze zijn het beu, zeggen ze, die maatregelen en of het mag of niet, ze willen op oudejaarsavond 'knallen'.  Dat zijn Nederlandse tradities en die willen ze niet loslaten. Daarom staan Nederlanders hier momenteel massaal aan te schuiven om hun vuurwerk te kopen."

Nederlanders staan hier aan te schuiven voor vuurwerk zoals in de oorlog voor voedsel

Lucien Drutti, uitbater vuurwerkwinkel Drutti in Lanaken

"Natuurlijk zijn we blij met de drukte want vorig jaar hebben we niet kunnen verkopen", gaat Drutti verder. "Toen moesten we door corona dichtblijven.  Maar de kosten voor opslagplaatsen en zo liepen wel door. Dus we zijn blij met de extra inkomsten maar het is er eigenlijk toch wel een beetje over", zucht Drutti. "De Nederlanders staan hier aan te schuiven zoals voor eten in de oorlog. Dat heb ik echt nog nooit meegemaakt."

Meest gelezen