Bye bye winterjas: vandaag al recordtemperatuur van 14 graden Celsius 

Tijdens deze laatste dagen van het jaar zou je bijna je winterjas weer in de kast hangen. Vandaag is in Ukkel een temperatuur van 14 graden Celsius gemeten. Daarmee is het dagrecord van 30 december 1925 (13,8 graden Celsius) verbroken. De kans bestaat dat de temperatuur nog zal stijgen vandaag. Ook de rest van de week wordt nog erg zacht weer verwacht.

Om 10.20 uur werd vandaag in Ukkel een temperatuur van 13,9 graden Celsius gemeten. Ondertussen is het kwik gestegen tot 14 graden. Het vorige dagrecord dateert van 1925, toen het 13,8 graden werd. De kans bestaat dat de temperatuur nog zal stijgen vandaag. 

"We wisten dat het erg warm ging worden door een aanvoer van subtropische lucht uit Afrika", vertelt weerman Frank Deboosere. Ook de komende dagen, oudjaar (13,8 graden in 2017) en Nieuwjaar (13,6 graden in 2012), kunnen de dagrecords sneuvelen.

Klimaatverandering

"Eén dagrecord is perfect normaal, maar dit jaar is het al het achtste warmte-dagrecord dat sneuvelt", legt Deboosere uit. "We houden die temperaturen bij sinds 1892. Meer dan 40 procent van de dagrecords sinds dat jaar zijn verbroken in de 21e eeuw. Dat is natuurlijk de klimaatopwarming." 

Meer dan 40 procent van de dagrecords sinds dat jaar zijn verbroken in de 21e eeuw

Weerman Frank Deboosere

De hoogste temperatuur ooit gemeten in december blijft 16,7 graden op 16 december 1989.

Het journaal ging een kijkje nemen bij de ijsbaan in Oostende. Het blijkt niet gemakkelijk te zijn om het ijs koud genoeg te houden met deze recordtemperaturen: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen