Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Ex-Oostenrijks bondskanselier Kurz heeft een nieuwe baan bij een techondernemer in Silicon Valley

Het gonsde al een tijd van geruchten dat Sebastian Kurz in Silicon Valley een nieuwe baan gevonden zou hebben. In enkele Oostenrijkse media bevestigt Kurz dat hij gaat werken voor Peter Thiel. Miljardair Thiel is een techondernemer die bekend staat voor zijn conservatieve standpunten en als ondersteuner van Donald Trump.

Begin december kondigde Sebastian Kurz aan volledig te stoppen met politiek, deels om meer tijd te maken voor zijn pasgeboren zoontje. Kurz was toen al bijna twee maanden bondskanselier af, nadat een juridisch onderzoek naar mogelijke corruptie hem gedwongen had een stap opzij te zetten. Beschuldigingen die Kurz ten stelligste ontkent.

Maar kijk, een kleine maand later heeft Kurz al een nieuwe baan waarvoor hij geregeld zijn gezin zal moeten achterlaten om de oceaan over te steken, richting Silicon Valley in Californië. Kurz gaat namelijk aan de slag als “Global Strategist” bij Thiel Capital, een onderneming van de techondernemer Peter Thiel. Media speculeerden al een tijd dat Kurz voor een onderneming in Silicon Valley zou gaan werken, maar het is Kurz zelf die vandaag aan enkele Oostenrijkse media bevestigt dat hij voor Peter Thiel gaat werken. 

Peter Thiel is een bekende naam in de techwereld. Geboren in Duitsland, maar met een Amerikaans en Nieuw-Zeelands paspoort, verdiende Thiel zijn eerste fortuin met Paypal - dat hij met onder meer Elon Musk oprichtte. Hij was een van de allereerste externen die geld stak in Facebook en buiten allerlei techbedrijven investeert Thiel ook in de (legale) cannabisindustrie. Thiel richtte samen met de CIA Palentir Technologies op, een bedrijf dat software levert aan geheime diensten. Volgens biograaf Max Chafkin zou Thiel onder president Trump goede zaken gedaan hebben en zijn vermogen tot meer dan 5 miljard dollar verdubbeld hebben. 

Peter Thiel en Trump zijn geen onbekenden voor elkaar. Als een van de weinige conservatieve ondernemers uit Silicon Valley steunde Thiel president Trump in 2016 tijdens diens race naar het presidentschap. Hij doneerde 1,25 miljoen dollar aan Trumps campagne en sprak op de Republikeinse conventie die Trump voor de kandidatuur nomineerde. Tijdens Trumps termijn was Thiel adviseur.

Kurz en Thiel kennen elkaar al een tijd. Ze ontmoetten elkaar in 2019 op een reis die Kurz als bondskanselier in Silicon Valley maakte. Enkele jaren eerder zagen ze elkaar op de Veiligheidsconferentie van München. Op Twitter deelde Kurz toen een foto waarbij hij Thiel bedankte voor hun gesprek over digitalisering.

Toen Thiel in Berlijn een prijs uitgereikt kreeg, was het de bedoeling dat Kurz de lofrede zou houden, maar omdat op dat moment Kurz in het vizier van het Oostenrijkse gerecht geraakte, is dat plan afgeblazen.

Meest gelezen