©  Jan Van der Perre

Afscheid van stadsdichter Bernard Dewulf: “Ik hoop dat je kan zien hoe graag je gezien wordt en voor altijd graag gezien zal worden”

Antwerpen -

In de Sint-Laurentiuskerk in Antwerpen hebben vrienden en familie donderdag afscheid genomen van dichter Bernard Dewulf. Ook heel wat liefhebbers van zijn werk kwamen een laatste groet brengen. Er moesten zelfs stoelen worden bijgezet in de kerk om iedereen een plekje te geven.

Jan Stassijns

Dichter Bernard Dewulf is vorige week op 61-jarige leeftijd onverwachts overleden. Donderdag namen vrienden, familie en poeziëminnende Antwerpenaren afscheid in de Sint-Laurentiuskerk in Antwerpen. Voorafgaand de afscheidsceremonie stond er een lange rij voor de kerk. Honderden mensen waren aanwezig op de afscheidsceremonie van de dichter, die tussen 2012 en 2014 ook stadsdichter van Antwerpen was. Onder de aanwezigen ook enkele bekende gezichten, zoals Wim Opbrouck en Els Dottermans die jarenlang met Dewulf hebben samengewerkt in NT Gent. Ereschepen van Antwerpen, Philip Heylen, was ook aanwezig. Hij was schepen van Cultuur in de jaren dat Dewulf stadsdichter was. En ook schrijfster Kristien Hemmerechts, weduwe van die andere grote Vlaamse dichter, Herman de Coninck, kwam afscheid nemen.

Het was een emotioneel afscheid met vriendschap als rode draad doorheen de hele ceremonie. Het afscheid begon met een gedicht, hetzelfde gedicht dat Dewulf bracht op de begrafenis van Herman de Coninck, bijna 25 jaar geleden.

De Plek

Je moet niet alleen, om de plek te bereiken,

thuis opstappen, maar ook uit manieren van kijken.

Er is niets te zien, en dat moet je zien

om alles bij het zeer oude te laten.

Er is hier. Er is tijd

om overmorgen iets te hebben achtergelaten.

Daar moet je vandaag voor zorgen.

Voor sterfelijkheid.

Wat volgde, waren voordrachten van gedichten en columns van Dewulf door collega-dichters en vrienden, want een schrijver kan je het best eren met zijn eigen teksten. En ook zijn zoon Elias, dochter Elisabeth en vrouw Vera eerden hun geliefde door herinneringen op te halen en hem te bedanken voor hun tijd samen. “Wat ben ik zo blij dat jij mijn papa bent”, zei Elisabeth. “Ik hoop dat je op één of ander manier kan zien hoe graag je gezien wordt en voor altijd graag gezien zal worden.”

Bernard Dewulf vindt zijn laatste rustplaats op het Schoonselhof, aan de plaquette van zijn gedicht De Doden. Het is het begin van de poeziëroute van de begraafplaats met gedichten die hij als stadsdichter van Antwerpen zelf selecteerde.

©  Jan Van der Perre

Honderden mensen kwamen afscheid nemen van dichter Bernard Dewulf. ©  Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER