Donderdag heeft Marc Van Ranst in het vaccinatiecentrum van Willebroek van 9u tot 20u boostervaccins gezet, dat terwijl hij vakantie heeft. ©  BELGA

Marc Van Ranst prikte elf uur aan een stuk in Willebroek, tijdens zijn vakantie: “Het is zoals fietsen, dat verleer je niet”

Marc Van Ranst heeft donderdag in het vaccinatiecentrum van Willebroek van 9u tot 20u ’s avonds boosterprikjes gezet. “Dit is natuurlijk mijn thuisgemeente en ik had nu toch verlof, dit leek mij dus een goed idee”, zegt hij monter tijdens een pauze in de late namiddag.

Dirk Hendrikx

De familie Van Ranst is afkomstig van het naburige Bornem, waar zijn ouders nog wonen. Zelf is Marc Van Ranst uitgeweken naar het Blaasveld in Willebroek. “Ik heb er wekenlang heel hard voor geijverd om door te prikken tussen kerst en nieuw, dan doe ik dit ook graag”, zegt hij. Zit er zelfs geen reisje in voor hem? “Nee, alle respect voor wie er aan begint, maar het is zo’n gedoe door corona. Vorig weekend zouden we naar de Efteling gaan, maar dat is door de lockdown in Nederland afgeblazen.”

Het bleef overigens gezellig. “Nee, niemand begint dan een politieke discussie. Ik sta hier ook met een spuit in de handen.(lacht) De meeste mensen zijn daar ook niet op die manier mee bezig, de sociale media doen het allemaal harder lijken dan het is. Ik heb oude schoolkameraden en geburen teruggezien en de meeste mensen kennen mijn voornaam, dat maakt het makkelijk. Voor de rest hopen ze vooral dat het spuitje pijnloos gebeurt. Dat lukt nog wel. Het is zoals fietsen: zoiets verleer je niet.”

Van Ranst wordt intussen ook in Nederland steeds populairder als mediafiguur. In de voorbije week had hij er minstens twee tv-optredens en één kranteninterview. Dat komt hem ook op nieuwe ladingen scheldwoorden op Twitter te staan, van ‘kankerhoer’ over ‘engnek’ en ‘Mengele’ tot ‘prikpooier.’

“Tja, een van die figuren ginds die zo fanatiek tegen mij zijn, Willem Engel, heeft mij hier een paar keer voor de rechtbank gedaagd. En telkens verloren. Maar zo hebben ze mij in Nederland wel leren kennen.” Voor de rest heeft Van Ranst geen internationale ambities, zegt hij. De politiek in Nederland zal Van Ranst intussen ook wel kennen. In een interview met de nieuwsdienst van de NOS zei hij woensdag dat Nederland wat “té voorzichtig” is geweest met zijn lockdown. De NOS pakte er ook mee uit op hun website onder de titel ‘Viroloog Van Ranst: Nederland kiest nu voor te voorzichtig, in plaats van net te laat’.

“Ik zei het iets genuanceerder”, zegt Van Ranst. “Nederland heeft veel minder bedden op intensieve dan wij, daardoor zijn ze sneller gealarmeerd. En vroeger kregen ze inderdaad al vaak te horen dat ze te laat waren. Je moet ook niet wachten tot het water je aan de lippen staat.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER