STANDPUNT. De redactie wenst je een veilig en gezellig oudjaar, en voor 2022 een evenwichtig samenleven met dit virus

Aan het begin van 2020 wenste ik je vol goede moed een jaar waarin we eindelijk afscheid konden nemen van corona. Een jaar later ben ik wijzer. Ik wens je voor 2022 geen wereld zonder Covid-19, want niemand durft nog te zeggen wanneer die er komt. Ik wens je wel de moed en de veerkracht om met het virus en al zijn varianten te leven en gelukkig te zijn.

Kris Vanmarsenille

In Alleen Elvis Blijft Bestaan zei de Britse schrijver en komiek Stephen Fry enkele weken geleden iets wat ons misschien kan helpen om het volgende coronajaar door te komen. “Wat ik heb moeten leren om gelukkig te zijn, is om de dingen te zien zoals ze zijn, ze niet vol te hangen met emoties en op te blazen tot iets ontzaglijks, maar ze ook niet te onderschatten of te ontkennen. De dingen gewoon zien zoals ze zijn, dat is de kunst.”

Als de politici nu het ‘besmettingsgevaar’ van theatervoorstellingen hadden afgewogen tegen de waarde van cultuur en niet in paniek waren geraakt omdat ze per se maatregelen moesten nemen, dan hadden ze de cultuursector niet gesloten. Als antivaxers zich niet zouden verliezen in hun angst voor ‘de aanslag op hun lichamelijke integriteit’, maar zouden bedenken dat een prikje ook maar een prikje is, dan zou de vaccinatiegraad een pak hoger liggen. Niet kunnen dansen en uitgaan is erg, maar het is ook maar niet kunnen dansen en uitgaan.

Er zijn heel veel dingen die wel kunnen. We hoeven van de mensen in de zorg niet per se helden te maken, maar we kunnen ons wel aan de regels houden om hen niet extra te belasten. Nieuwe virusvarianten kunnen eng zijn, maar we hoeven ze niet reuzegroot te maken voor we weten wat ze eigenlijk voorstellen. En voor de Nederlanders op weg naar hier: drie weken lang niet kunnen shoppen, het is niet leuk. Maar het is haalbaar. Je hoeft je niet per se aan te sluiten bij de karavaan landgenoten die Antwerpen onveilig komt maken.

Het was een emotioneel jaar, met veel controverse, veel onzekerheid, angst, veel ziekte en dood, en we waren dat virus soms zo beu... Het was moeilijk om de raad van Stephen Fry op te volgen. Maar na twee jaar corona zijn we misschien wijs genoeg om het te proberen. En als zou blijken dat politici, virologen, Nederlanders, antivaxers of wie dan ook het nog altijd niet kunnen, dan wens ik dat je en ik er wel in slagen, de dingen te zien zoals ze zijn, in ons dagelijks leven, bij de mensen die ons lief zijn.

De redactie wenst je een veilig en gezellig oudjaar, en voor 2022 een evenwichtig samenleven met dit virus. In twee jaar heeft het onze veerkracht nauwelijks aangetast. Laat het dat in het nieuwe jaar ook niet doen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER