©  BELGA

Gouverneur Cathy Berx waarschuwt Nederlanders: “350 euro boete voor wie in stad Antwerpen vuurwerk afsteekt”

Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx kijkt met argusogen naar de volgende dagen en weken. Want ook voor oudjaar en de aankomende koopjesperiode verwacht ze een massa Nederlandse toeristen. Inmiddels liet ze onze noorderburen weten dat op het afsteken van vuurwerk in de stad Antwerpen boetes staan tot 350 euro.

Cathy Berx ziet het aantal dagelijkse besmettingen opnieuw stijgen, ook al vertonen de weekgemiddeldes nog een daling. “Intussen krijgen we ook van sommige gemeenten in de provincie Antwerpen de eerste meldingen dat de incidentie opnieuw stijgt.” Het baart de provinciegouverneur zorgen, omdat ze ook voor de oudejaarsnacht nog veel Nederlandse toeristen verwacht, en omdat de voorbije dagen heel veel vuurwerk is verkocht.

“Wie vuurwerk afsteekt in de stad Antwerpen, riskeert een boete van 350 euro. Dat heb ik via ons Nationaal Crisiscentrum ook laten communiceren in de Nederlandse media. Ongevallen met vuurwerk kunnen onze en de Nederlandse drukbezette ziekenhuizen nu wel missen. Dat geldt ook voor intoxicaties door drank of drugs. We zullen die nacht stand-by zijn voor crisisoverleg.” Ook de start van de koopjesperiode op maandag 3 januari zou weleens erg druk kunnen worden. “Te druk in tijden van pandemie”, vindt Berx.

Pleidooi voor “Portugese aanpak”

Zonder kritiek te willen geven had de Antwerpse gouverneur Nederland liever voor een “Portugese aanpak” zien kiezen. “Geen lockdown voor de eindejaarsfeesten. Wel gerichte voorzorgsmaatregelen, een verbod op evenementen en goede aanbevelingen, gevolgd door een week lockdown na de feesten als een soort collectieve quarantaine om met een schone lei het tweede semester te starten. Dat zou helder geweest zijn en een groot draagvlak gekregen hebben. Bovendien krijg je dan geen verschuivingseffecten. Nu blijft het spannend tot 14 januari, het einde van de Nederlandse lockdown.”(grvr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen