Een overzicht van het eerste jaar van de coronacrisis. © RR, ATV, Belga, RTV

China signaleerde exact twee jaar geleden “onbekende longziekte” in Wuhan aan WHO

Op 31 december 2019, exact twee jaar geleden, werd bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de eerste melding gemaakt van wat zou uitgroeien tot een Covid-19-pandemie die nog altijd woedt. De melding kwam uit China, waar een onbekende longziekte was waargenomen in de miljoenenstad Wuhan. Twee jaar later heeft het nieuwe coronavirus wereldwijd aan bijna 5,5 miljoen mensen het leven gekost.

Bron: Belga

Op het moment van de Chinese melding waren er 44 besmettingen vastgesteld, 11 mensen waren er toen reeds erg aan toe. De WHO communiceerde op 4 januari 2020 voor het eerst over het virus. Daarna ging het snel: op 30 januari riep de WHO de noodtoestand uit, op 11 februari kreeg de ziekte de naam Covid-19 en op 11 maart werd de uitbraak officieel bestempeld als een pandemie.

De vismarkt in Wuhan waar het coronavirus vandaan zou komen. ©  AFP

De oorsprong van het coronavirus werd snel in verband gebracht met een markt in Wuhan, waar allerlei levende dieren werden verhandeld. Voor de WHO is de meest waarschijnlijke piste dat het virus van dier naar mens is overgesprongen. Maar er zijn ook andere hypotheses en zelfs complottheorieën over hoe het virus ontstaan is en verspreid werd.

Schrijnende beelden

Het virus verspreidde zich in de eerste helft van januari over heel China en dook vervolgens ook op in buurlanden en landen waarmee China veel internationaal verkeer had. In Europa was de situatie in het voorjaar vooral in Italië en Spanje dramatisch, met onder meer schrijnende beelden van ziekenhuizen waar patiënten wegens plaatsgebrek op de grond lagen.

Maart 2020 in de Italiaanse stad Bergamo. ©  Avalon.red

In België dook de eerste coronapatiënt op 3 februari op. Het ging om een West-Vlaamse vijftiger die geëvacueerd werd vanuit Wuhan en het virus daar had opgelopen.

LEES OOK. Deze Mechelaar geloofde als eerste in de ernst van de coronacrisis

Op 11 maart vielen in ons land de eerste drie dodelijke slachtoffers. Kort nadien kondigde de federale regering een lockdown af: het openbaar leven ging op slot, scholen gingen dicht en telewerk werd de norm. Sindsdien wisselen versoepelingen en verstrengingen elkaar af. Mondmaskers en ontsmettingsgel zijn niet meer weg te denken.

Antwerpen in lockdown. ©  Victoriano Moreno

Al vijf golven

In het begin klonk het soms dat Covid-19 maar een griepje was en nadien zouden de in allerijl ontwikkelde vaccins “het rijk van de vrijheid” brengen, maar twee jaar later woedt de pandemie nog altijd. Eerst de deltavariant en recentelijk de omikronvariant leiden tot nieuwe besmettingsgolven en bijbehorende beperkende maatregelen. Het Franse persagentschap AFP berekende dat het gemiddeld aantal besmettingen wereldwijd in de week van 23 tot 29 december voor het eerst hoger lag dan een miljoen per dag.

Ook in België is de omkronvariant intussen dominant. “De vijfde golf is bezig”, zei viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) donderdag nog. Bezorgdheid over de nieuwe variant, die besmettelijker is dan de deltavariant maar mogelijk ook minder ernstig, leidden net voor Kerstmis al tot strengere maatregelen.

Boosterprikken in het Antwerpse vaccinatiecentrum. ©  AP

Er wordt volop ingezet op boosterprikken voor de volwassenen en het inenten van kinderen vanaf vijf jaar in de strijd tegen het coronavirus.

Twee miljoen besmet in België

In België staat de teller van het aantal besmettingen intussen op meer dan twee miljoen. Meer dan 28.260 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Volgens cijfers van de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins werden wereldwijd bjina 285 miljoen besmettingen vastgesteld en overleden ruim 5,4 miljoen mensen.

De WHO toonde zich eerder deze week wel voorzichtig optimistisch voor 2022. “Dit kan het jaar worden dat de acute pandemie achter de rug is”, zei directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus. “We kunnen een einde maken aan de fase van ziekenhuisopnames en sterfgevallen”, zei ook WHO-expert Mike Ryan. Behalve op vaccins wordt er daarvoor ook gerekend op geneesmiddelen voor de behandeling van Covid-19.

(jvo)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER