Horeca Limburg en Mode Unie blij met massale komst Nederlanders, maar maakt seizoen niet goed

De talrijke Nederlanders die de afgelopen weken de Limburgse horeca hebben bezocht waren een "godsgeschenk" voor de restaurant- en cafĆ©-uitbaters en ook de modewinkels waren blij met de komst van de Nederlandse shoppers. "Ze maken de slechte periode in november en begin december niet goed, maar steken de uitbaters wel een hart onder de riem", klinkt het.Ā 

"We hebben dit jaar echt zwarte sneeuw gezien", begintĀ Ludo Geurden van Horeca Vlaanderen. "Dus de massale komst van de Nederlanders zien veel uitbaters na de moeilijke tijden die ze achter de rug hebben als een godsgeschenk." Hij benadrukt dat dit het verlies van het afgelopen jaar niet goedmaakt, maar dat het wel heel welkom was. "Dit was nodig om de horeca een hart onder de riem te steken. Niet enkel financieel is dit een boost, ook emotioneel krik je hier van op."Ā 

Veel restaurants starten vroeger en vieren oudjaar vroeger. Dat is aanpassen, maar hebben ze er graag voor over.

Ludo Geurden, Horeca Limburg

Chiel Sterckx van de Mode Unie kan dat beamen: "Het heeft zeker iets geholpen, maar het maakt het verlies van het seizoen niet goed." Vooral in november en december hebben de winkeliers het moeilijk gehad. 'Door de beperkte evenementen, beperkte horeca en het vele thuiswerken, kwamen er amper nog mensen naar de winkels." De warme tempertaturen zorgen er bovendien voor dat er veel winterkleding op de rekken blijft hangen. "In de winterkoopjes die vanaf maandag beginnen, zullen klanten nog serieuze koopjes kunnen doen. De handelaars hebben vertrouwen in de koopjesperiode en verwachten hetzelfde aantal shoppers als begin 2021."Ā 

Oudjaar

De laatste dagen hebben de horecazaken een goede omzet gedraaid, maar ongeveer 70 procent van de zaken gaat toch sluiten op oudjaar. "Deels door het sluitingsuur om 23 uur, maar we zien de tendens al langer. Uitbaters willen hun personeel ook een leuke avond gunnen en oudjaar laten vieren, dus kiezen ze er steeds vaker voor om te sluiten tussen kerst en nieuw." Er zijn ook zeker genoeg restaurants die zich wel voorzien op een vroeger sluitingsuur. "Veel restaurants starten vroeger en vieren oudjaar al om 22 uur bijvoorbeeld. Dat is aanpassen, maar dat hebben ze er graag voor over", sluit Geurden af.Ā 

Uitbater Georgios Tsiligiris aan het werk in Monaxa in Diepenbeek

In het Grieks restaurant Monaxa in Diepenbeek zijn ze vandaag wel geopend voor afhaalgerechten. Uitbater en zijn vrouw zijn volop bezig met de voorbereidingen. "Gisteren zijn we gestart om 5 uur 's ochtends en vandaag om 9 uur", vertelt Georgios Tsiligiris. "Jammer genoeg heeft al het personeel op het laatste moment afgezegd, waardoor we heel wat bestellingen hebben moeten annuleren." Door het tekort aan personeel kunnen ze ook geen nieuw bestellingen aannemen. "Dit zou normaal een dag zijn die zorgt voor een hele maandomzet", zucht Tsiligiris. "Nu gaat we misschien zelfs eindigen met verlies door de annulaties."

Meest gelezen