Zaakvoerder Kenny Van Loo van Bowling De Speelberg in Beerzel vindt het niet kunnen dat bowlingzalen nog steeds gesloten moeten blijven voor recreanten. ©  Joren De Weerdt

Bowlings, escape rooms en VR-arena’s betreuren dat ze gesloten moeten blijven: “Rollercoaster waar je misselijk van wordt”

Mechelen, Putte -

De sector van het indoor entertainment is niet tevreden dat zij gesloten moeten blijven. Terwijl de Raad van State het voor de cultuursector mogelijk maakte om opnieuw te openen, blijven de deuren van bowlingzalen, escape rooms en andere recreatie dicht. Enkele zaken stappen daarom zelf naar de Raad van State.

Stijn Van de Sande, Kristof Van Rompaey

Zaakvoerder Kenny Van Loo van Bowling De Speelberg in Beerzel (Putte) is kwaad. De man vindt het niet kunnen dat bowlingzalen nog steeds gesloten moeten blijven voor recreanten. “Een paar kilometer verderop is de schaatsbaan volzet en op hetzelfde moment is het aanschuiven aan shoppingcentra en kerstmarkten”, zegt hij. “Ook met de hele familie samenkomen mag. Hoe proportioneel is deze sluiting dan nog? Gaat onze sector echt de volksgezondheid redden?”

Samen met enkele collega’s stapt Van Loo daarom naar de Raad van State. “Het is wachten op een oordeel”, stelt hij. “In de cultuursector is dat allemaal behoorlijk snel gegaan, maar wij hebben natuurlijk minder contacten. Intussen hebben we ons wel met een twintigtal zaken gegroepeerd om onze klacht te formuleren. Volgende week is er ook weer een overlegcomité. We zullen zien wat daar nog uit de bus komt. Hopelijk kunnen we dan weer openen, want deze maatregel laat zich stevig voelen.”

Luchtkwaliteit

De zaakvoerder investeerde in ventilatie en vindt dat bowlen even veilig kan als activiteiten die wel mogen. “Boven elke baan wordt de lucht afgezogen en achteraan in de zaak hangt nog een grote ventilator”, zegt Van Loo. “Onze CO₂-meter geeft altijd een prima luchtkwaliteit aan. Wat moeten we nog meer doen? Een van de tegenargumenten is dat je als recreant met gemeenschappelijke ballen speelt, maar intussen tonen er toch al meerdere studies aan dat corona zich niet zozeer verspreidt via contactoppervlakken.”

“Zelf naar de Raad van State gaan, lijkt ons niet zinvol”, zegt Jan Gheyle (rechts) van De Gouden Kooi. © Joris Herregods

Ook de escape rooms houden de deuren voorlopig noodgedwongen dicht. “Dat is jammer en vooral onbegrijpelijk”, zegt Jan Gheyle van De Gouden Kooi in Mechelen. “De mensen mogen met zes op restaurant gaan, evenementen tot tweehonderd mensen zijn zelfs weer toegelaten, maar zich met het gezin amuseren in een escape room is verboden. De logica in de maatregelen is volledig zoek en dat is frustrerend.”

Jojo

Vooral het ‘jojobeleid’ stoort Gheyle. “Het is een rollercoaster, zo één waar je misselijk op wordt. Wij moeten continu boekingen annuleren, maar kunnen de klanten nauwelijks informeren omdat we zelf van niets weten. Ook het personeel moet dan wel en dan weer niet komen. Zelf naar de Raad van State gaan lijkt ons niet zinvol. De cultuursector kreeg gelijk omwille van de hoogdringendheid van bepaalde voorstellingen, maar wij zijn altijd open. We hopen vooral dat er bij het volgende overlegcomité eindelijk wat nuance in de maatregelen wordt aangebracht.”

“Met burgerlijke ongehoorzaamheid riskeer je alleen een fikse boete”, stelt Jone Van der Hallen (midden) van VR Base. © Dirk Vertommen

Ook Virtual Reality-arena VR Base in Mechelen stapt niet naar de Raad van State en overwoog ook nooit burgerlijke ongehoorzaamheid. “We zouden kunnen openen, maar daarmee is het nog niet zeker dat er ook klanten zijn. Je riskeert alleen een fikse boete”, zegt Jone Van der Hallen. “Maar dat neemt niet weg dat we de sluiting betreuren. Mensen spelen met hun gezin of vrienden in een immense hal. Dat is veilig. Het is dan ook enorm jammer dat we uitgerekend in één van de beste periodes van het jaar opnieuw moeten sluiten. Zeker als je het vergelijkt met wat er wel nog kan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Handelaars en horeca Mechelen